Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska mora razbiti mitove i zamrznuti skup u Jasenovcu'

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Vlasti, uvjeren je Đapić, moraju i upozoriti sve veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj da će se "njihovo priključivanje kolonama tijekom komemoracije u Jasenovcu smatrati neprijateljskim činom"

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić poručio je u četvrtak kako je vrijeme da se zamrzne državna komemoracija u Jasenovcu do razotkrivanja cjelovite istine o tome što se događalo u tom ustaškom logoru, te tako zaustavi "srpski mit o Jasenovcu" kao "najzloćudniji instrument međunarodne kriminalizacije hrvatskog naroda".

 "Hrvatska mora zamrznuti državnu komemoraciju u Jasenovcu do potpunog razotkrivanja cjelovite istine o tome što se događalo u tome zatvoru, logoru ili stratištu, od utemeljenja pa sve, po nekim izvorima, do 1950. godine", izjavio je Đapić na konferenciji za novinare.

Kazao je kako "srpski mit o Jasenovcu" i nakon 1991. i obnove hrvatske države "i dalje egzistira kao apsolutno najzloćudniji instrument međunarodne kriminalizacije hrvatskog naroda". Stoga je njegova stranka, istaknuo je, nakon zadnjih najava čelnika SDSS-a Milorada Pupovca o organiziranju kolona u Jasenovcu, odlučila pozvati hrvatske vlasti da umjesto šutnje "zauvijek istinom razore srpske mitove i laži".

 "I ovogodišnje najavljivanje tragikomičnih kolona koje predvode Pupovac, Habulin, Kajtazi, Kraus i ostali pred reflektorima cijeloga svijeta, uz pomoć neprijateljskih agentura u Hrvatskoj, moraju od hrvatske vlasti i cjelokupne hrvatske javnosti biti oštro upozorene da se takvo ponašanje neće više tolerirati", naglasio je Đapić.

 Vlasti, uvjeren je, moraju i upozoriti sve veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj da će se "njihovo priključivanje tim kolonama smatrati neprijateljskim činom" jer je, tvrdi, raniji njihov dolazak na "neslužbene komemoracije u Jasenovac bila izravna pljuska i vrijeđanje hrvatskog državnog vrha i hrvatske države".

 "Srpska mitomanija, koja već više od pola stoljeća počiva na besramnoj licitaciji i krivotvorini žrtava Jasenovca, bila je i bit će trajno uzrok neprijateljstva i mržnje, te političkih napetosti između hrvatskog i srpskog naroda, ali i model stalnoga destabiliziranja hrvatskoga društva i države", upozorio je Đapić.

 Izvijestio je da je Predsjedništvo njegove stranke usvojilo Deklaraciju o Jasenovcu u kojoj, uz ostalo, upozorava kako se ne može gotovo 30 godina nakon obnove hrvatske države ostati na istim pozicijama na kojima se do sada govorilo o Jasenovcu. Stoga poziva premijera Andreja Plenkovića na primjenu zaključaka Vijeća za suočavanje s prošlošću da se na temelju znanstvenog istraživanja i metodologije utvrde svi prijepori hrvatskog društva.

Komentari (28)
  • Pofalile mu daske u glavi 😂😂😂

    11. 4. 2019,   16:29
  • ...mišljenja sam da je F.M.Dostojevski imao dotičnoga u vidu...!!

    11. 4. 2019,   15:47
  • Ova lijencina koja nije digla teze od kasike, uvjek se natjece sam sa sobom u budslastinama. Zasto mu 24 sata objavljuje ovakve glupost. On ima svoj tor u Bujici, Ludnici kod patuljka buljanca I neka tamo jede govna, a e da zagadjuje ovaj uzoriti prostor...

    11. 4. 2019,   17:59