Obavijesti

News

Komentari 146

'Hrvatska možda zbog uspjeha nogometaša postane kao Irska'

'Hrvatska možda zbog uspjeha nogometaša postane kao Irska'
1

Hrvatska predsjednica dala je intervjuu za britansko-američki godpodarski magazin BNE IntelliNews, a u njemu se dotakla niza tema .Autor intervjua navodi da je unatoč problemima u državi predsjednica optimistična

VIDEO

Kolinda Grabar-Kitarović u intervju za britansko-američki gospodarski magazin BNE IntelliNews, dotakla niza tema. Od domaćih i svjetskih, političkih i ekonomskih... 
Andrew MacDowall, novinar BNE IntelliNewsa u uvodu intervjua naveo je kako je posljednjih deset godina bilo teško za Hrvatsku. Zemlja je imala šestogodišnja recesija, od 2009. do 2014., jedva je izbjegnut kolaps najveće privatne tvrtke i ozbiljni problemi za nekoliko drugih velikih tvrtki, kao i čak pet različitih premijera koji su se promijenili u tom periodu. Od njih je jedan morao otići zbog korupcijskog skandala.

Barban: Predsjednica i premijer na 43. Trci na prstenac

Nekoliko tisuća Hrvata emigrira svake godine, navodi dalje autor,  a svjetski mediji sve više kritiziraju Hrvatsku zbog raznih pokušaja relativizacije i rehabilitacije ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Reafirmiranje 'europskih vrijednosti'

No unatoč svemu tome, ističe autor, predsjednica Grabar Kitarović je optimistična i nada se da će senzacionalni uspjeh naše nogometne reprezentacije to sve kompenzirati i oživjeti zemlju od 4,2 milijuna ljudi: 
- Moramo potaknuti taj optimizam u drugim područjima. Nadam se da će ovaj uspjeh pružiti sličnu vrstu rezultata kao što je u Irskoj, kada je Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. dalo zamah Keltskom tigru - kazala je Kolinda. 
Kolinda se ogradila od bubnjeva nacionalizma i ksenofobije u dobrom dijelu Europe, posebno u istočnoj Europi i na Balkanu, i pozvala na reafirmiranje "europskih vrijednosti". Pri tome se pozvala na iskustvo Domovinskog rata.

- Hrvatska je posljednja zemlja članica EU-a i jedna od zemalja koje se najbolje sjećaju zašto je europski projekt uopće započeo. Sjećamo se vremena rata koja su, nažalost za nas, bila prilično nedavno, sjećamo se vremena podjele Europe, bodljikave žice. Dugo prije migracijske krize, ja sam upozoravala na eroziju vrijednosti i primijetila sam da se društva zatvaraju u
sebe
- naglasila je predsjednica.

Na pitanje novinara jesu li te "europske vrijednosti" isključivo "kršćanske vrijednosti" za koje se zauzimaju lideri poput Viktora Orbana, predsjednica je odgovorila da "neće komentirati ni interpretirati nešto što je jedan od kolega rekao". No ipak, dodala je:
- Ne vidim problem sa zalaganjem za kršćanske vrijednosti, jer mislim da su one u skladu s muslimanskim ili bilo kojim  drugim religioznim vrijednostima - govorim o srednjoj struji.

Viralnu popularnost stekla noseći nacionalni dres na SP-u

- Za nas se europski projekt još uvijek vrti oko vrijednosti, naravno da se vrti oko zajedničkog tržišta i ekonomskih prilika i četiriju sloboda. Ali, također se radi o ljudskim pravima, o građanskim pravima, o pravima pojedinca i o stvaranju najprosperitetnijeg i najslobodnijeg prostora na svijetu - koji nudi sve ove prilike svim narodima i zemljama podjednako - zaključila je Kolinda. 

World Cup - Final - France v Croatia

Novinar je podsjetio da je Kolinda podigla svoj međunarodni publicitet pojavom na Svjetskom prvenstvu, gdje je stekla "viralnu" popularnost nošenjem nacionalnog dresa, druženjem s navijačima i igračima te putovanjem komercijalnim avionom.

Stvorila je imidž nekonvencionalne državnice koja se ponaša skromno i ne ustručava se zabavljati. To joj je dalo i vjetar u leđa u pogledu  rasta rejtinga, a u Hrvatskoj, što će joj pomoći na izborima krajem sljedeće godine na kojima se očekuje da će se kandidirati. 

Iako su je mnogi s ljevice kritizirali zbog neprimjerenog ponašanja i besramne samopromocije na Svjetskom prvenstvu, Hrvati su zadovoljni međunarodnim reakcijama na njeno ljeto pod svjetlom reflektora, komentira politički analitičar Davor Gjenero. No kritičari predsjednice tvrde i da njen pozitivni imidž u svijetu maskira dodvoravanje ekstremnoj desnici iz političkih razloga. Kao primjer navode poziv Velimiru Bujancu da bude VIP gost na njezinoj inauguraciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu