Obavijesti

News

Komentari 62

'Hrvatska nam uoči obljetnice Oluje šalje negativan signal...'

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad...

VIDEO

Srbija je uputila notu Hrvatskoj i Europskoj komisiji zbog odluke Zagreba da uvede strože mjere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje, objavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić i ocijenila da se radi o "negativnom signalu" iz Hrvatske uoči obilježavanja "Oluje".

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

"Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorirati i uspjet ćemo zaštititi i naše proizvođače i naše izvoznike", rekla je Brnabić novinarima u Podgorici gdje sudjeluje na regionalnom summitu Američko-jadranske povelje.

"Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi kako bismo imali zajednički nastup o tom pitanju", dodala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po njezinim riječima, hrvatske mjere predstavljaju "jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" i ne pridonose ekonomskoj integraciji i regionalnoj suradnji.

Srbijanskoj premijerki se čini da svake godine, otprilike u vrijeme obilježavanja obljetnice akcije "Oluja", iz Hrvatske stižu negativni signali. "To nisu stvari koje bi se trebale događati u regiji", istaknula je Brnabić.

Obljetnica "Oluje" 5. kolovoza svake godine izaziva napetosti u odnosima dviju susjednih zemalja. Hrvatska je obilježava kao legitimnu vojnu akciju u kojoj su 1995. oslobođeni dijelovi teritorija pod okupacijom bivše JNA i lokalnih Srba, a u Beogradu drže da joj je cilj bio protjerati hrvatske Srbe.

Mediji u Srbiji i BiH prenose da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

Visoki srbijanski dužnosnici upozorili su ranije da će se taj potez odraziti na regionalne zemlje koje nisu članice EU-a i najavili da će od Europske komisije tražiti da preispita odluku hrvatskog ministarstva, a nisu isključili ni protumjere.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji