Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska nije riješila granice, kako onda može u Schengen?'

None Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ako bi Komisija donijela "političku" odluku i dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Schengen, onda će i Slovenija djelovati "politički", rekao je Šarec

Slovenski premijer Marjan Šarec koji boravi u New Yorku, gdje vodi izaslanstvo svoje zemlje na jesenskom zasjedanju skupštine UN-a, izrazio je u četvrtak u razgovoru s novinarima svoje nezadovoljstvo odlukom odlazeće Europske komisije da se pitanje ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru stavi na dnevni red, na što Slovenija ima rezerve.

"Slovenija zna kako je izuzetno zahtjevno imati  vanjsku schengensku granicu, a brine me to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično s nijednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je netko primjeren za ulazak u Schengen", ustvrdio je u razgovoru s novinarima koji u New Yorku prate rad slovenskog izaslanstva.

Dodao je da ga, od kada odlazi na sastanke Europskog vijeća nijedna stvar ne može iznenaditi, no da se boji da Europska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti "političku odluku" o tome da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen iako su kriteriji za to vrli strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih po njegovu mišljenju još ne ispunjava.

"Brine nas  u prvom redu sigurnost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije", kazao je slovenski premijer.

PLENKOVIĆ NAJAVIO: 'Očekujem preporuku EK za ulazak Hrvatske u Schengen'

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata koji istječe 1. studenoga dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Očekujem da kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili nadležni povjerenici, prvenstveno mislim na povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa", rekao je Plenković, koji u Bruxellesu ima niz susreta s najvišim europskim dužnosnicima.

Europska komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala imati na dnevnom redu procjenu spremnosti Hrvatske za ulazak u schengenski prostor. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svoga posjeta Zagrebu u lipnju rekao da će Komisija dati pozitivnu preporuku do kraja svoga mandata, koji istječe 1. studenoga.

Ako bi Komisija donijela "političku" odluku i dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Schengen, onda će i Slovenija djelovati "politički", rekao je Šarec odbivši sugestije da se njegova vlada u slučaju Hrvatske nedovoljno bori za nacionalne interese i ne lobira za njih.

Na pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Schengenu zbog spora oko granice uložiti veto Šarec nije izravno odgovorio.

"Postupit ćemo onako kako je pravilno i kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije nego i u interesu vladavine prava", kazao je Šarec.

Dodao je da su stajališta Slovenije o arbitraži i presudi arbitražnog suda o graničnom sporu jasna i poznata.

"Sud je donio presudu, a mi smo i dalje spremni čekati. Pravo je na našoj strani i bilo bi vrijeme da to polako shvate i europske ustanove", zaključio je slovenski premijer.

Prije njega u New Yorku je stajalište da Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u Schengen ako ne provede arbitražnu presudu o granici istaknuo je i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

EK: Mi smo politički nepristrani

Europska komisija je u četvrtak na upit da komentira izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca da bi Komisija mogla donijeti političku odluku o spremnosti Hrvatske za pristupanje schengenskom prostoru, poručila da je ona "politički nepristrana".

"Kao što smo i ranije rekli: Europska komisija je politički nepristrana. Sada je slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU-a", poručili su iz Komisije na upit za komentar o Šarecovoj izjavi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da "Hrvatska treba postati punopravnom članicom schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu".

(abe)

Komentari (219)
  • Hvala bogu pa je Slovenija svoje granice riješila prije schengena ,ili...

    26. 9. 2019,   19:16
  • Onda se isto može postaviti pitanje kako to da je Sovenija u Šengenu a nije imala riješene granice sa Hrvatskom? davno se znalo da će hrvatska kad tad ući u EU pa se mogla i Slovenska situacija u ono vrijeme pretpostaviti.

    26. 9. 2019,   19:18
  • Ne bih o Slovencima, oni to najjbolje govore o sebi, ali vratimo se činjenicama. Faktum je da Hrvatska nema sređene granice i da po logici stvari nije jasno gdje je Schengenska..granica koju bi Hrvatska kontrolirala. Faktum je također da ni do danas ta granica nije definirana/poznata i zato je jako čudno da Slovenci dolaze s tim argumentom. Hrvatska će pristupiti u Schengenski prostor istom logikom kao i Slovenija, ništa manje niti više, naravno da drugi kriteriji pristupanja u Schengenski prostor (isti oni koji su vrijedili za Sloveniju) moraju biti ispunjeni, a ti su očito ispunjeni. S velikom dozom nerazumijevanja, bolje rečeno ogorčenja gledam na ovo JOŠ JEDNO, sramotno ponašanje Slovenije, no dobro. Oni su takvi, ali sve dolazi na naplatu, a vrijeme brzo teče. Uvjeren sam da će Hrvatska sve to znati dobro argumentirati i još jednom onemogućiti ucjenjivačko ponašanje deželana sa sunčane strane Alpa. Uistinu Hrvatska mora žurno poraditi na uređenju svojih granica, bilo to služeći se slovenskim metodama ili drugim zakonskim sredstvima, ne zaboravimo tu je i gospodarski pojas na Jadranu, sada nema više čekanja i diplomacije, Hrvatska mora dobiti potpunu vlast i jurisdikciju na svom teritoriju.

    26. 9. 2019,   19:46