Obavijesti

News

Komentari 194

'Hrvatska policija pljačka i tuče migrante na svojim granicama'

'Hrvatska policija pljačka i tuče migrante na svojim granicama'
1

BBC je u objavio videoreportažu naziva 'Pretučeni i opljačkani - Kako hrvatska policija čuva svoje granice' u kojem razgovara s migrantima koji tvrde da ih hrvatska policija tuče, pljačka te ih ilegalno vraća u BiH

VIDEO

Reportaža koju je objavio BBC počinje snimkom prijelaza Maljevac na hrvatsko-bosanskoj granici koju pokušavaju prijeći tisuće migranata. Video nazvan 'Pretučeni i opljačkani - Kako hrvatska policija čuva svoje granice' prikazuje modrice i ožiljke na tijelima, tvrdeći da ih hrvatska policija nasilno vraća natrag u Bosnu. Da ih napada i krade. Migranti prikazuju modrice i ožiljke  na tijelu i govore: "Hrvatska. Policija."

 - Tukli su me i tukli. Ja sam im rekao: Što radite? Ja sam maloljetan, nemojte me tući. Onda su me tukli još više - kazao je Mustafa(17).

'Hrvatska policija nas je tukla, uzeli su novac, razbili telefone'
'Hrvatska policija nas je tukla, uzeli su novac, razbili telefone'

Gradonačelnik Bihaća Suhret Fazlić vidio je kako hrvatska policija izvodi "pushback" u šumi na teritoriju Bosne i BBC-ovom reporteru ispričao  da je rekao hrvatskim policajcima da to što radije je nezakonito ali da su mi oni rekli da im je tako naređeno te da su oni samo obični policajci i nije na njima da o tome raspravljaju.

'Mi samo slušamo naredbe'

BBC je razgovarao s jednim hrvatskim policajcem  koji je kazao da je napravio tri 'pushbacka'. 

- Dobio sam naredbe od nadređenog, a on od svog. To ide sve do vrha. Rečeno nam je da ih moramo uhvatiti prije nego što dođu do skupina za zaštitu ljudskih prava ili bilo kojeg mjesta gdje bi mogli tražiti azil. Kasnije smo shvatili da je to krivo - ispričao je taj policajac.


Pred kamerom su migranti nabrajali i što su im sve oteli hrvatski policajci. Neki su tvrdili da su ukrali sav njihov novac i uništili mobitele.Da su uzimali po dvjesto, trista, četiristo, petsto eura..

'Naređuju nam da migrantima oduzimamo novac i mobitele'
'Naređuju nam da migrantima oduzimamo novac i mobitele'

Prošle zime aktivisti su postavili kamere na neke puteve i uspjeli su snimiti nekoliko "pushbackova" u samo nekoliko dana. Na jednoj snimci vidi se hrvatski policajac s pištoljem u ruci kako vodi migrante, žene i djecu, izvan EU.

'Hrvatska sve poriče'

BBC navodi kako je oko 20.000 migranata prošlo je ovim putem u prethodnih godinu dana. Nekih 5.000 se još uvijek nalazi u Bosni te pokušavaju ući u EU.

Također, ističu kako Hrvatska poriče ta nezakonita vraćanja, usprkos snimljenim prizorima kako policijski kombiji dovode ljude i na silu ih tjeraju da se vrate u Bosnu. Ti "pushback-ovi" su ilegalni. Prema važećem europskom zakonu, svaki tražitelj azila mora dobiti priliku da ga se dostojno sasluša.

Tajne snimke: Hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante?
Tajne snimke: Hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante?

BBC-jev video također prenosi i riječi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kad je nedavno posjetila dio granice kod Kordunskog Ljeskovca.

 - Pogledajte ovaj teren. Dakle kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, da ima masnice i tjelesne ozljede. Dakle, razmišljajte o tome kad čujete svakojake priče da su naši policajci brutalni. Nisu, apsolutno vam jamčim - rekla je predsjednica tom prilikom, u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i graničnih policajaca.

Tad je i rekla da ' oni koriste silu, odnosno onu razinu sile koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1