Obavijesti

News

Komentari 67

'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'

'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'
1

Zabilježeni su i slučajevi dvostrukog protjerivanja, u kojima talijanska ili slovenska policija vraćaju u Hrvatsku zatečene migrante, a hrvatska policija ih prosljeđuje dalje u Bosnu

VIDEO

Amnesty International je u srijedu objavio opsežni izvještaj o nasilju i zlostavljanju izbjeglica na balkanskoj ruti, koji ozbiljno optužuje hrvatsku Vladu, ali i cijelu EU, za ignoriranje grubih kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji te Bosni i Hercegovini.

U izvještaju nazvanom 'Gurnuti na rub', najveća i najutjecajnija međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi, na temelju brojnih razgovora s migrantima u BiH, kako hrvatska policija redovito protjeruje grupe migranata, fizički ih zlostavlja, otima i uništava im imovinu, te uskraćuje pravo na azil.

Zabilježeni su i slučajevi dvostrukog protjerivanja, u kojima talijanska ili slovenska policija vraćaju u Hrvatsku zatečene migrante, a hrvatska policija ih prosljeđuje dalje u Bosnu.

MUP: Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu

Odgovarajući na izvješće Amnesty Internationala u kojem se hrvatsku policiju proziva za nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima te da su prioritetna politika MUP-a zakonite i održive migracije uz suradnju sa susjednim zemljama radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti, doznaje se u MUP-u.

- I ovom prilikom želimo naglasiti, da prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, regulativi Europske unije te nacionalnom zakonodavstvu.

Skrivali se među migrantima: Policija otkrila petero terorista
Skrivali se među migrantima: Policija otkrila petero terorista

Također, ovo Ministarstvo ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije, kao i nultu stopu tolerancije nad neprocesuiranjem bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja počinjenog od strane policijskih službenika. Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava, stoji u pismu direktoru istraživanja u europskom uredu AI-a Massimu Morattiju.

Božinović podsjeća da je Hrvatska na granici sa Srbijom te BiH, koja je najugroženija od nezakonitih migracija, angažirala veliki broj policajaca i postavila "moderna tehnička sredstva dubokog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima".

Migranti mu provalili, a on ih je zbrinuo: 'Djeca ne smiju patiti'
Migranti mu provalili, a on ih je zbrinuo: 'Djeca ne smiju patiti'

Također, od srpnja 2018. granica s BiH, kao i morska granica prema Crnoj Gori, nadzire se iz zraka u suradnji s agencijom Europske unije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), koja je ustupila zrakoplov za nadzor vanjskih granica EU.

- Prema migrantima koji nezakonito prijeđu državnu granicu u upravnom postupku donose se odluke o povratku sukladno Zakonu o strancima. Međutim, ako migrant izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila. Podaci o broju zaprimljenih namjera za međunarodnu zaštitu pokazuju da se broj tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj značajno povećao, ističe Božinović.

Vraćanja u treće zemlje, stoji u pismu, provode se temeljem Zakona o strancima i temeljem bilateralnih readmisijskih sporazuma, a u 2018. u treće zemlje je vraćeno ukupno 1438 osoba.

Papa apelira: Trebamo sigurne luke za brodove s migrantima
Papa apelira: Trebamo sigurne luke za brodove s migrantima

Što se tiče optužbi za nasilje nad migrantima u pismu se ističe da su od 2016. zaprimljene 202 pritužbe od strane državnih institucija i organizacija civilnog društva, koje sadrže navode o nasilju koje hrvatska policija provodi nad migrantima, kao i o oduzimanju i uništavanju njihove imovine.

- U svim navedenim slučajevima provedene su detaljne terenske provjere u policijskim upravama, i pritom do sad u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile. Također, ni u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena djela krađe.

Ističe se i da migranti "najčešće lažno optužuju policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska u Republiku Hrvatsku i nastavku puta prema zemljama odredišta". Pritom podsjeća na Sirijca koji je prijavio da ga je hrvatska policija razdvojila od kćeri, a "provjerama je nedvojbeno utvrđeno da prilikom zatjecanja i podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nije bio u pratnji maloljetne djevojčice".

Migranti uz hrvatsku granicu: 'Da je kod nas mir, ne bi došli'
Migranti uz hrvatsku granicu: 'Da je kod nas mir, ne bi došli'

Na tvrdnje Amnesty Internationala da je u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši obavio 94 intervjua s migrantima koje je navodno zlostavljala hrvatska policija u pismu se ističe da ta organizacija nije dala nikakve podatke na temelju kojih bi se mogle identificirati te osobe.

- Uvjereni smo da se u najvećem broju slučajeva migranata koje ste intervjuirali radi o osobama koje nisu niti ušle u Republiku Hrvatsku, već su prema njima primijenjene mjere odvraćanja na državnoj granici iz članka 13. Zakonika o schengenskim granicama.

Božinović je odbacio i tvrdnje o pritiscima na organizacije koje se bave zaštitom prava migranata, ističući da MUP ostvaruje vrlo dobru suradnju s institucijama kao što su UNHCR, IOM, Hrvatski pravni centar, Hrvatski Crveni križ i Isusovačka služba za izbjeglice, s kojima ima sklopljene sporazume o suradnji, a s nekima provodi i zajedničke projekte na području zaštite prava migranata.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...