Obavijesti

News

Komentari 26

'Hrvatska policija štiti granice i spremna je za svaki scenarij'

'Hrvatska policija  štiti granice i spremna je za svaki scenarij'
1

Meni je žao da se to događa u BiH i osobno sam upozoravao kolege u BiH da se moraju jače angažirati na zaštiti svojih istočnih granica, rekao je Božinović u srijedu o stanju u kampu Vučjak

VIDEO

Hrabrost i odlučnost policajaca da se s Vukovarcima i pripadnicima ZNG-a odupru daleko moćnijem neprijatelju ispisala je najslavnije stranice u povijesti stvaranja hrvatske države, istaknuo je u srijedu u Vukovaru ministar Davor Božinović na In memoriamu za 97 policajaca poginulih i nestalih u obrani Vukovara.

„Naša je obveza kao sustava i kao države čuvati spomen na njih i prenositi njihovu žrtvu novim generacijama kako se sve ono što se događalo u Vukovaru ne bi prepustilo zaboravu“, rekao je  potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović. Naglasio je da na "In memoriamu za 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“ nazoči cijelo vodstvo MUP-a na čelu s ravnateljem policije Nikolom Milinom kao i načelnicima svih Policijskih uprava.

Komentirao je i nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina naglasivši da je s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom u stalnom kontaktu te da je još u veljači 2018. godine osnovana posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina na prostoru Vukovara koja je postigla značajne rezultate.

„To naravno nije sve, niti će se ikad prestati raditi na identifikaciji  i kaznenom procesuiranju svih  počinitelja zločina u Vukovaru“, rekao je Božinović te dodao da je u ovoj godini policija razotkrila 19 kaznenih djela ratnog zločina od kojih se 10 odnosi na Vukovar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Božinović o  Vučjaku:  To nije dobro za EU, a ni za europsku perspektivu BiH  

Na pitanje ima li opasnosti od prodora 1.500 migranata u Hrvatsku kojima je u kampu Vučjak u BiH isključena voda i struja Božinović je rekao da ilegalni migranti svakoga dana pokušavaju ući u Hrvatsku, a da je hrvatska policija ta koja štiti granice i spremna je za svaki scenarij.

„Meni je žao da se to događa u BiH i osobno sam upozoravao kolege u BiH da se moraju jače angažirati na zaštiti svojih istočnih granica jer, i po njihovu priznanju, s istoka u BiH ilegalni migranti ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji. To nije dobro za BiH, nije dobro za EU ali nije dobro ni za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine“.

Policija u BiH i dalje dovodi migrante u kamp blizu granice
Policija u BiH i dalje  dovodi migrante u kamp blizu granice

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, među ostalim, istaknuo je da  broj smrtno stradalih i nestalih policajaca u Vukovaru dovoljno govori o razmjeru agresije na grad i stradanju branitelja. „Uz ogroman ponos i zahvalnost prema tim ljudima ostaje i praznina u srcu i nespokoj zbog svih koji su po okupaciji grada živi zarobljeni, a potom likvidirani“, rekao je Penava. Ocijenio je da grad Vukovar u mandatu aktualnih ministara unutrašnjih poslova i obrane „…dobiva ono što je davno trebao dobiti“ te najavio da će uskoro početi radovi na objektu u Vukovaru u kojem će se trajno razmjestiti postrojba Interventne policije PU vukovarsko-srijemske.

Ipak i dalje stoji na stajalištu da Hrvatska nije bila na razini zadatka kada je  pitanju procesuiranje ratnih zločina koje „…procesuira međunarodna zajednica pa i sud u Beogradu“ te da je potrebno vratiti spokoj u vukovarske domove čega je preduvjet pravda za Vukovar.

Program „In memoriram za 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“ kojim se MUP prvi puta na ovakav način prisjeća poginulih i nestalih pripadnika u obrani grada heroja počeo je sedam kilometara dugom Memorijalnom utrkom „Hvala vam za moj korak slobodni“ od mjesta pogibije vukovarskog heroja Blage Zadre do spomen-križa na ušća Vuke u Dunav koju je pretrčalo 100-njak trkača svih uzrasta.

Trkačima su na cilju ministar Božinović, glavni ravnatelj policije Milin te načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular podijelili zastavice Republike hrvatske kao simbol  slobode i samostalnosti.

Središnji program pod nazivom „Smije li ratnik plakati“ održan je u vukovarskom Cinestaru gdje je prikazana kraća verzija istoimenog sportsko-domoljubnog filma kao i isječci HRT-ovih dokumentaraca vezanih uz rat u Vukovaru.

Kod spomen-obilježja 97-orici poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara postavljenog 2017.godine  ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda gdje se nekada nalazila Policijska uprava Vukovar, upaljene su i položene „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“, a potom se zajedničkom molitvom molilo za vječni spomen na poginule i nestale policajce.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti