Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska štiti svoje granice, u Schengen bi željeli ući 2019.'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako je priopćeno iz vlade, Plenković i Van der Bellen, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su u Zagrebu o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije,,,

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak austrijskom predsjedniku  Alexanderu Van der Bellenu da Hrvatska ulaže velike napore u borbi protiv ilegalnih migracija i u zaštiti vanjske granice, ponovivši da bi se Zagreb 2019.  želio priključiti šengenskom prostoru.

Kako je priopćeno iz vlade, Plenković i Van der Bellen, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su u Zagrebu o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije.

Austrijski se predsjednik osvrnuo na prioritete austrijskog predsjedanja EU-om, sprječavanje ilegalnih migracija, kao i na najnovije događaje u zemljama jugoistočne Europe i važnost stabilnosti regije, kaže se u priopćenju.

Dvojica su političara naglasila da dvije zemlje imaju izvrsne političke i gospodarske odnose, ali su se založili za veću trgovinsku razmjenu i bolju suradnju na području energetike.

Plenković je istaknuo da je Austrija drugi najveći investitor u Hrvatsku. 

Upoznao je austrijskog predsjednika s glavnim gospodarskim prioritetima vlade - nastavak pozitivnih gospodarskih trendova i strukturnih reformi, fiskalna konsolidacija i daljnje smanjenje javnog duga te poticanje investicija.

U tom kontekstu, Plenković je govorio i o planovima Hrvatske za ispunjavanje preduvjeta za pristupanje eurozoni, dodaje se u priopćenju.

S austrijskim predsjednikom u utorak se sastao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a u ponedjeljak ga je primila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentari (6)
  • Kancelar de teflon , kako RH štititI svoje granice , kad se za približno 20km i nezna gdje su ! Kažu neki NEĆE MOĆI !

    11. 9. 2018,   18:31
  • želje su jedno, a stvarnost je sasvim nešto drugo

    11. 9. 2018,   22:02
  • Kada je Vukovarsko-Srijemska županija proglasila neovisnost od RH??? Kod nas svaku noć ti takozvani migranti bauljaju po selima kao da se šeću po svojim državama!

    12. 9. 2018,   00:36