Obavijesti

News

Komentari 15

Hrvatska supercura zna četiri jezika i s 19 dirigira Nijemcima

Hrvatska supercura zna četiri jezika i s 19 dirigira Nijemcima
3

Sara Turak (19) od pete godine svira klavir, a zadnje tri godine i violončelo. Prije tri tjedna ju je nazvao ravnatelj gimnazije u kojoj je maturirala i ponudio joj posao...

VIDEO

Još ne mogu vjerovati da radim kao profesorica, kaže Sara Turak (19), Hrvatica s adresom u njemačkome Münchenu. Kad ju je prije tri tjedna nazvao ravnatelj klasične gimnazije, u kojoj je prošle godine maturirala, nije ni sanjala da će joj ponuditi posao. Sara je rođena u Njemačkoj. Od pete godine svira klavir, a posljednje tri godine i violončelo. Ove jeseni upisala je pedagoški fakultet i najugledniju glazbenu akademiju u Njemačkoj.

- U Münchenu nedostaje profesora glazbenog odgoja. Ravnatelj me zapamtio jer sam, kao izvanrednu aktivnost u gimnaziji, vodila orkestar - govori Sara. Nazvala je instituciju koja je zadužena za sve škole u Bavarskoj kako bi s njima potpisala ugovor.

- Kad su me pitali osnovne podatke i kad sam rekla koliko imam godina te da sam tek počela studirati, rekli su mi da ne mogu predavati jer moram imati završene barem tri godine fakulteta - kaže Sara. Međutim, gospođa joj je rekla da mora provjeriti.

- Nazvala me nakon nekog vremena i ispričala se, kazala je da nije znala da sam toliko talentirana. Rekla je kako je razgovarala s mojim ravnateljem, koji joj je predočio moje uspjehe, te su mi rekli da sam kvalificirana za posao - uzbuđena je Sara. Sve je objasnila profesorima na fakultetu i dogovorili su se kako će joj se prilagoditi.

- Roditelji i prijatelji nisu mogli vjerovati kad sam im ispričala gdje sam se zaposlila. Moji donedavni profesori, koji su mi sada kolege, nazvali su me da mi čestitaju, svima je to jako neobično - smije se i dodaje kako još ne zna kako će se postaviti prema mogućim zločestim 16-godišnjacima. Sara govori četiri jezika i više puta su je proglasili najboljom pijanisticom Njemačke u klasi.

- Neki dan sam vodila prvi sat, na kojem sam upoznala učenike. Neke poznajem otprije pa im je smiješno što mi moraju govoriti ‘vi’, no nije bio nikakvih problema - ushićeno priča i dodaje kako ne može potvrditi je li najmlađa profesorica u cijeloj Njemačkoj, ali u Bavarskoj sigurno jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"