Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska ulazi u bitku za novu Volkswagenovu tvornicu auta

None Foto: Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL

Iako su Nijemci namjeravali graditi tvornicu u Turskoj, odluku su stopirali zbog vojne ofenzive u Siriji. Uz Hrvatsku, u novi krug pregovora idu i Srbija, Bugarska i Rumunjska

Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu više od milijardu eura, koliko njemački proizvođač automobila Volkswagen planira uložiti u svoju novu tvornicu, javlja Večernji list.

Riječ je o tvornici koju su Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, no odluku o tome stopirali su zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Hrvatska će tako, prema riječima dobro upućenih, ući u novi krug pregovora Volkswagena oko te investicije s drugim zemljama koje su za to zainteresirane – Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom.

Informacija da će Hrvatska konkurirati za privlačenje Volkswagenove goleme investicije stigla je nakon sastanka ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata s ministrom gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peterom Altmaierom koji je stigao u Hrvatsku u službeni posjet u pratnji brojnog parlamentarnog i gospodarskog izaslanstva. Altmaiera je primio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Horvat je na sastanku s njemačkim izaslanstvom poručio da je Hrvatska spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije.

Zagreb: Premijer ugostio ministra gospodarstva i energetike Njemačke NJEMAČKI MINISTAR Plenković i Altmaier: Suradnju zemalja treba intenzivirati

- Želimo iskoristiti ovaj susret kako bismo otvorili perspektivu za daljnji rast kroz još jaču bilateralnu suradnju. Jedan od naših ključnih ciljeva pri tome je vratiti povjerenje njemačkih investitora u Hrvatsku i uvjeriti ih da ovdje postoji poticajno investicijsko okruženje, jedan od najkonkurentnijih zakonodavnih okvira u regiji, te brojne komparativne prednosti poput kvalitetne radne snage, vrlo pogodnog geostrateškog položaja, ali i korištenja sredstava iz EU fondova - kazao je Horvat.
 

Komentari (92)
  • Kada vide koliki su nameti i trošarine , brzo će prkrižiti hr. Mislim da bi im auti bili jeftiniji da ih proizvode na marsu. A o malverzacijama i kriminalu neću ni govoriti

    21. 10. 2019,   21:16
  • Kada se hrvatskoj nudila gradnja tvornica automobila, isti hdz je odbio investitore. Pitam se, kako misle pridobiti ove?

    21. 10. 2019,   21:14
  • 100000000% sam siguran da se neće tvornica graditi u RH,jer dok njemci vide koliko mita moraju našoj korumpiranoj bagri dati,da treba samo da se papiri srede nekih 5 godina,odmah će dići ruke od RH,zato ne mufljajte u 24 sata,i ne dajite narodu lažnu nadu,,kad je sve jasno od samog požetka.

    21. 10. 2019,   21:42