Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska ušla u recesiju, Vlada neće imati novca

None Foto: Slavko Midžor

BDP je u trećem kvartalu prošle godine pao za 0,5 posto, a u zadnjem kvartalu, prema svim raspoloživim podacima izgleda neće biti pozitivan

Bruto društveni proizvod je u trećem kvartalu prošle godine pao za 0,5 posto, a u zadnjem kvartalu, prema svim raspoloživim podacima neće biti pozitivan što znači da je Hrvatska ušla u recesiju. Prema udžbeničkoj definiciji, zemlja je u recesiji kad joj BDP dva uzastopna kvartala bude manji od nule. Iako ti podaci još nisu konačni, mala je vjerojatnost da će zadnji kvartal prošle godine biti u plusu. Makroekonomist dr Branimir Lokin kaže da premda ti podaci još nisu sređeni, iz svojih izvora može reći  da smo ušli u recesiju.
- Puno je važniji trend. Ako s pet posto padnete na tri, isto ste u padu, u jednoj vrsti recesije. Kina, koja je imala rast sa 12 posto pala na manje od sedam pa je u recesiji, mada ona ne odgovara školskoj definiciji pojma. Posljedice će se vidjeti u dogledno vrijeme: usporavanje gospodarstva nosi smanjene prihode državnoj blagajni, sve je manje novca korisnicima, proračun mora biti rebalansiran. Taj scenarij bit će teško izbjeći.

Komentari (10)
  • E,sada lijepo staviti zaplijenu na imovinu ,plače i mirovine naših političara i Sposobnih članova njihovih obitelji!I izači će Hrvatska brzo iz krize!A njih ,ne u zatvor nego na Goli otok! Nek tucaju kamen i konačno budu od koristi!

    21. 1. 2009,   13:39
  • pa zar vam to liče na ministre čini mi se da imaju face kriminalaca,za takve nama praštanja napravili su od nas sirotinju i pazi još se ku......i smiješkaju prava dva debila

    21. 1. 2009,   13:43
  • Po izgledu ova dva ministra to se uopče \"ne vidi\".

    21. 1. 2009,   13:20