Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska Vlada uključuje se u borbu protiv - lažnih vijesti...

None Foto:

Imenovat će se nacionalna kontakt-točka čija je zadaća o pojavi namjerno plasiranih dezinformacija u realnom vremenu alarmira ostale članice EU kroz sustav brzog uzbunjivanja i zaštićene digitalne platforme

Hrvatska će se aktivnije uključiti u borbu protiv lažnih vijesti kojima je cilj, iz raznih razloga, zavarati javnost, javlja Večernji list.

Predviđa se imenovanje nacionalne kontakt-točke čija je zadaća o pojavi namjerno plasiranih dezinformacija u realnom vremenu alarmira ostale članice EU kroz sustav brzog uzbunjivanja i zaštićene digitalne platforme koja bi trebala proraditi u ožujku, uoči europskih izbora. Kontakt-točke i sustav brzog uzbunjivanja dio su Akcijskog plana Europske komisije koja se na taj korak odlučila i zbog izbora u svibnju, ali i zbog trenda da upravo lažne vijesti (fake news) i dezinformacije koje se vrlo često povezuju s populističkim pokretima, ruše povjerenje građana u institucije. 

– Hrvatska podupire donošenje Akcijskog plana protiv dezinformiranja jer je na ovaj izazov i prijetnju potrebno osigurati koordiniran europski odgovor, posebno u svjetlu europskih izbora, ali i dugoročno – rekli su Večernjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Odluke o daljnjim koracima donijet će se u koordinaciji i suradnji s EU partnerima.

Podaci iz istraživanja za Eurobarometar iz ožujka prošle godine pokazuju da Hrvati primjećuju lažne vijesti više od prosjeka EU. Čak 47% ispitanika iz RH kazalo je kako vjeruje da se svakodnevno susreću s lažnim vijestima, a 29% smatra da na dezinformacije u javnom prostoru nailaze barem jednom tjedno. Velika je to razlika u odnosu na prosjek EU po kojem 37% ispitanika vjeruje da je svakodnevno izloženo dezinformacijama. Više od 40% ih u Hrvatskoj smatra da su lažne vijesti stvaran problem za državu, ali i za demokraciju općenito. U istraživanju je najlošije ocijenjena vjerodostojnost internetskih medija, dok su na drugom kraju spektra radio, televizija i tisak.

VIše čitajte OVDJE.

Komentari (101)
  • Oooooo vidi vidi krenuli smo po uzoru na zapadne ''demokratske'' države koje istinu proglašavaju lažnim vijestima, trpati ljude u bajbukanu i istina će biti samo ono što nam oni serviraju . Sloboda govora se ukida i to zamisli u demokraciji (?!?) . Ovi što inače puše meinstramovce znamo da su ljudi ograničenog uma ili njihove pristaše koje ne vide dalje nosa , ne shvaćajući da medalja ima dvije strane !!!! Živjela demokracija, živjelo zapadno društvo koje kroji stvara ljude zombije , ljude sa kojima mogu manipulirati kako im padne napamet . Znači da će se ukinuti i Opća deklaracija o ljudskim pravima: Članak 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice' .

    21. 1. 2019,   09:16
  • Tko odlucuje sta je to lazna vijest? Po kojim kriterijima? Sad ce iduco CROdemoskop pokazati da HDZ ima 50% birača...

    21. 1. 2019,   09:16
  • ak sam dobro shvatil , vlada ide u borbu sama protiv sebe

    21. 1. 2019,   09:39