Obavijesti

News

Komentari 26

Hrvatska zastava u Bruxellesu u NATO sjedištu na pola koplja

Hrvatska zastava u Bruxellesu u NATO sjedištu na pola koplja
2

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje čime je odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske

VIDEO

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu u četvrtak je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu.

Pokretanje videa...

01:17

Jedan je hrvatski vojnik poginuo, a dvojica su ranjena u srijedu ujutro u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u kojem se bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila na putu prema zračnoj luci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Josip Briški (27) prvi je poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Stotinjak Hrvata je među 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, koji u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike
Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je ministarstvo obrane.

Ministar Damir Krstičević i načelnik glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov razgovarali sa zapovjednikom misije, generalom Austinom Scottom Millerom o intenzivnim pripremama za transport poginulog vojnika i dvojice ozlijeđenih u Hrvatsku.

Kitarović: Naše misli i molitve su uz obitelji stradalih vojnika
Kitarović: Naše misli i molitve su uz obitelji stradalih vojnika

U četvrtak će u Afganistan krenuti tim ministarstva i oružanih snaga kako bi posjetio ozlijeđene vojnike i pružio potporu ostalim pripadnicima hrvatskog kontingenta.

Knjiga žalosti za vojnika Josipa Briškog otvorena u MORH-u

U Ministarstvu obrane u četvrtak je otvorena knjiga žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je stradao u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu.

Zagreb: Otvorena Knjiga žalosti za preminulog pripadnika Hrvatske vojske

U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

“Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika“, napisao je ministar Krstičević u knjigu žalosti.

Od vojnika Josipa Briškog oprostio se i general Šundov.

Preminuo hrvatski vojnik kojeg je u Kabulu napao bombaš...
Preminuo hrvatski vojnik kojeg je u Kabulu napao bombaš...

"Današnji dan počeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu“, istaknuo je i poručio da će se Hrvatska vojska sjećati Josipa Briškog kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

"Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama“, rekao je.

U Knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Detalji napada: Bombaš se u naše vojnike zabio na motoru
Detalji napada: Bombaš se u naše vojnike zabio na motoru

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje čime je odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru "Resolute Support",  preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić