Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska je spremna podržati zemlje jugoistočne Europe'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tijekom konferencije ministar Davor Božinović je održao i bilateralni sastanak s kosovskim ministrom unutarnjih poslova Ekremom Mustafom

Hrvatska snažno podržava suradnju u sva tri stupa unutarnje sigurnosti Brdo procesa – borbi protiv terorizma, suzbijanju organiziranog kriminala i zaštiti granica, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak u Skoplju gdje je sudjelovao na ministarskoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe.

Božinović je u svom govoru kazao kako je Hrvatska svjesna da razvojem i jačanjem sigurnosnih struktura susjednih država, pomaže u stvaranju preduvjeta za ostvarivanje sigurnog okružja na vanjskim granicama Unije.

Hrvatska je, dodao je, stoga u svakom trenutku spremna pomoći i podržati zemlje jugoistočne Europe u ostvarivanju daljnjeg napretka na putu članstva u Europskoj uniji te će nastaviti s prijenosom svojih iskustva i znanja.

U izjavi za Hinu Božinović je rekao kako je Hrvatski interes "da se ispuni praznina koja postoji kada govorimo o sigurnosnoj suradnji između zemalja jugoistočne Europe, ali i EU i ovog dijela Europe".

"Naš je interes da se EU što više fokusira na ovo područje s obzirom da su tu brojni izazovi za sigurnost Europske unije, a time i Hrvatsku. Zbog toga mi i provodimo kao jedan od stupova naše sigurnosne politike jaku diplomatsku aktivnost ne samo u okviru Europske unije već i izvan", kazao je Božinović.

Podsjetio je i da je premijer Andrej Plenković nedavno sudjelovao na sastanku predstavnika Europske unije i Arapske lige na kojem je dominiralo pitanje ilegalnih migracija koje su posljedica "gospodarskoj i političkog razvoja određenih dijelova svijeta".

"Moramo surađivati kako bi tražili zajednička rješenja u suzbijanju ovog velikog izazova za sigurnost Europe. U tom kontekstu mi želimo i nastojimo da na svakoj od etapa tog migracijskog puta, od izvorišta preko zemalja tranzita, tražimo partnere i suradnike kako bismo u dijalogu pokušali naći najbolja rješenja. Zemlje jugoistočne Europe su naše prvo susjedstvo otuda nam dolaze migranti i mi zajedno s tim zemljama moramo naći rješenja, ali i kao članice EU utjecati na administraciju u Bruxellesu da više pozornosti posveti ovom dijelu našeg kontinenta", zaključio je Božinović.

Tijekom konferencije Božinović je održao i bilateralni sastanak s kosovskim ministrom unutarnjih poslova Ekremom Mustafom koji je kazao da ta država u modernizaciji svojih policijskih snaga koristi dobra iskustva hrvatske policije.

Uz ministra unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, koji se u ponedjeljak nakon sastanka s Božinovićem zahvalio Hrvatskoj na policijskoj pomoći i podršci u euroatlantskim integracijama, uvodne govore na ministarskoj konferenciji Brdo procesa održali su slovenski ministar Baštjan Poklukar i zamjenik glavnog direktora za migracije i unutarnje poslove Europske komisije Olivier Onidi.

U utorak poslijepodne posjetiti hrvatske policajce koji pomažu u zaštiti makedonske granice prema Grčkoj.

 

Komentari (4)
  • Dakle da ponovimo. Članska karta Centralnog doma UDBE na ime ovog gore je nosila broj 1273. IPL.

    26. 2. 2019,   13:52
  • Ti si obična karikatura. Spreman si na sve,osim na odgovornost!

    26. 2. 2019,   13:29
  • Pa mi ne možemo ni sebe podržati, a ne i zemlje jugoistočne Evrope.

    26. 2. 2019,   14:17