Obavijesti

News

Komentari 32

Hrvatske vode priznale grešku, ali novac im se mora uplatiti!

Hrvatske vode priznale grešku, ali novac im se mora uplatiti!
2

Hrvatske vode mjesecima su jednoj tvrtki iz Zagreba obračunavale vodnu naknadu po krivoj tarifi. Sad su grešku priznali i traže da im se razlika od 2000 kuna odmah uplati na račun, a kasnije se tvrtka može žaliti

VIDEO

Iako su priznali pogrešku, Hrvatske vode tvrde da im se sve treba platiti, a potom, kažu, tko nije zadovoljan, može uložiti žalbu.

Naime, zaposlenica jedne zagrebačke tvrtke koja je htjela ostati anonimna, a čiji su podaci poznati redakciji, pokazala nam je ‘Zamjensko rješenje’ koje je dobila od Hrvatskih voda. Rješenjem su joj poslali da je dužna retroaktivno platiti povećanje naknade za vodu za mjesece ožujak, travanj, srpanj i listopad prošle godine te za siječanj i veljaču ove godine. Također, napisali su i pojašnjenje iz kojeg se dade zaključiti da su Hrvatske vode očito krivo do sad naplaćivale vodnu naknadu!

- Uslijed pogrešno primijenjenog tarifnog razreda u rješenju koje se zamjenjuje ovim rješenjem... koji propisuje da, ako se temeljna djelatnost vlasnika ili posjednika nekretnine razlikuje od namjene nekretnine, nekretnina se za potrebe obračuna razvrstava prema temeljnoj djelatnosti vlasnika, odnosno zakonskog posjednika – stoji u rješenju. Čini se kako su Hrvatske vode stavile našu sugovornicu možda u krivi tarifni razred, pa su retroaktivno poslali čitav niz računa za prošlu i ovu godinu, objedinili ih i dali rok da sve plati od sredine lipnja!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Tko je tu lud? 'Obračun je bio kriv, dajte ipak još 2000 kn...'
Tko je tu lud? 'Obračun je bio kriv, dajte ipak još 2000 kn...'

- Sve smo uredno plaćali i za to imamo dokaze. Cijeli dan zovem Hrvatske vode kako bi nam objasnili o čemu se zapravo radi i kako je moguće da nam vodnu naknadu sada naplaćuju retroaktivno! Pa to je posve nevjerojatno! Uredno plaćate režije i onda vam odjednom, godinu dana poslije, kažu da su sve krivo obračunavali i da morate platiti još 2000 kuna! I što je najgore, nitko nam nije dao nikakav suvisli odgovor na pitanja o ovom zamjenskom rješenju. Pa gdje postoji nešto što se zove zamjensko rješenje kojim se izvlači još novaca iz džepa- govori nam ogorčeno zaposlenica tvrtke koja nam se obratila za pomoć nakon što je dobila Zamjensko rješenje Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu koje je pod ingerencijom Hrvatskih voda. Nazvali smo ih i mi iz redakcije 24sata.

Evo što su nam odgovorili:

Zakonom o financiranju vodnoga gospodarstva propisano je da se o obračunu vodnih naknada donosi rješenje koje se donosi u upravnom postupku. Izvršno ili pravomoćno rješenje o obračunu vodnih naknada može se izmijeniti, odnosno ukinuti ako se tijekom njegova važenja izmijeni obveznik, osnovica, rok dospijeća ili obračunsko razdoblje naknade, ili ako se na obvezu primijeni propisano oslobođenje, izuzeće ili olakšica. Ukoliko je za nekretninu za koju se obračunava naknada za uređenje voda neispravno primijenjen tarifni razred, temeljem članka 70. Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, donosi se rješenje kojim se mijenja osnovno rješenje u dijelu koji se odnosi na ispravnu primjenu tarifnog razreda, a slijedom toga i nove rokove plaćanja. U ostalom dijelu rješenje ostaje u cijelosti nepromijenjeno, pa tako i u odnosu na rok važenja predmetnog rješenja. Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo vodi očevidnike komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Revidiranjem očevidnika utvrđen je neispravno primijenjen tarifni razred te su poslovnim subjektima na koje se odnosi neispravno primijenjen tarifni razred poslana nova rješenja o obračunu vodnih naknada. Način utvrđivanja naknade za uređenje voda propisan je Uredbom o visini naknade za uređenje voda i Pravilnikom o obračunu i naplati naknade za uređenje voda. Slijedom navedenog, pojedini poslovni subjekti dobili su veće obračune naknade za uređenje voda, a pojedini i manje iznose. Obvezniku se priznaju sve dosadašnje uplate, a iznosi koji su u pretplati vraćaju se ili se uzimaju u obzir za iduće razdoblje po izboru obveznika. Obveznici imaju mogućnosti ulaganja žalbe u roku od 15 dana od dana primitka rješenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a