Obavijesti

News

Komentari 215

Hrvatski 15-godišnjaci puše, piju alkohol, ali i snifaju droge

Hrvatski 15-godišnjaci puše, piju alkohol, ali  i snifaju droge

Europsko istraživanje pokazalo je da su hrvatski 15-godišnjaci u vrhu po konzumaciji alkohola i cigareta, češće posežu za drogama za inhalaciju i novim psihoaktivnim drogama

VIDEO

Hrvatski petnaestogodišnjaci u samom su europskom vrhu po konzumaciji alkohola i cigareta, češće posežu za drogama za inhalaciju i novim psihoaktivnim drogama, a kockaju se za novac više od prosječnog europskog vršnjaka, pokazalo je novo ESPAD-ovo istraživanje za 2015. godinu koje ispituje rizična ponašanja 15-godišnjaka na području Europe, javlja Novi list.

U posljednjih 20 godina, koliko se ovo istraživanje provodi, kod tinejdžera većine ispitivanih zemalja zabilježen je pad spomenutih poroka, no u Hrvatskoj nema pozitivnih pomaka.

Cigarete svaki dan puši 23% naših 15-godišnjaka

Po pušenju cigareta na drugom smo mjestu na ljestvici ESPAD-a sa 23 posto 15-godišnjaka koji svakodnevno puše, odmah iza Bugarske, dok je takvih u Albaniji, Norveškoj ili na Islandu, manje od pet posto. U zadnjih mjesec dana, cigaretu je zapalilo oko 21 posto 15-godišnjaka u Europi, dok je u Italiji takvih 37 posto, a u Hrvatskoj i Bugarskoj 33 posto, dakle svaki treći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj 38 posto učenika nikad u životu nije pušilo, dok je europski prosjek 54 posto. Stroga zabrana prodaje cigareta maloljetnicima očito nije dala rezultata, jer 72 posto učenika izjavljuje da lako može nabaviti cigarete.

Čak 92% hrvatskih 15-godišnjaka je pilo alkohol

Što se tiče konzumacije alkohola među adolescentima, Hrvatska je i dalje pri vrhu sa čak 92 posto 15-godišnjaka koji su probali alkohol. Svaki drugi popio je neko alkoholno piće u zadnjih mjesec dana, a 16 posto ih se napilo.

U Hrvatskoj 87 posto učenika izjavljuje da im je alkohol lako dostupan, dok je u Europi takvih 78 posto.

Kako piše Novi list, na petom smo mjestu po ekscesivnom pijenju, odnosno konzumiranju pet i više pića tijekom jednog izlaska, što je kod nas u zadnjih mjesec dana učinio svaki drugi mladić, a europski je prosjek 33 posto.

Drogu je probalo 22% učenika: Najviše one za inhalaciju i nove pishoaktivne droge

I prema konzumaciji droga iznad smo prosjeka, pa 22 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu. Za razliku od ostatka Europe, problem nam nije toliko kanabis, jer smo po njegovoj konzumaciji negdje u sredini, ali to jesu inhalanti i nove droge.

U Hrvatskoj je svaki peti učenik probao kanabis, 42 posto tvrdi da ga može lako nabaviti, a manje dostupnim smatraju ecstasy, kokain, amfetamine... Imamo, međutim, uvjerljivo najveći postotak djece koja su probala droge za inhalaciju, čak svaki četvrti 15-godišnjak, dok je EU-prosjek sedam posto. Sa sedam posto učenika koji su probali nove psihoaktivne droge u obliku biljne mješavine, praha, kristala, tableta, treći smo na ESPAD-ovoj ljestvici, a prosjek EU-a je četiri posto.

Stručnjaci upozoravaju da svi istraživani poroci nisu samo faza u odrastanju, već se smatraju rizičnim ponašanjem. Što ranije dijete počne s pušenjem, alkoholom, drogama ili kockanjem, posljedice će, kažu, biti ozbiljnije, piše Novi list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag