Obavijesti

News

Komentari 65

Hrvatski bogataši obožavaju ljame: 'Društvene su i mirne'

Hrvatski bogataši obožavaju ljame: 'Društvene su i mirne'
10

Gregor iz Slovenije 10 godina se bavi uzgojem ljama. Najveći je uzgajivač ljama u Sloveniji i jedini koji ih i dresira. Tri ljame prodao je poslovnom čovjeku iz Zagreba

VIDEO

U Hrvatsku smo ove godine prodali pet ljama. Dvije su otišle ljudima koji se bave seoskim turizmom, a tri je kupio poslovni čovjek iz okolice Zagreba kao ljubimce. Među njima su mladunci, od kojih svaki stoji 800 eura te bijeli mužjak čija se cijena zbog vrhunske vune popela na 3500 eura, govori Gregor Ogrizek (43) iz slovenskog Podčetrteka.

Uzgojem ovih južnoameričkih životinja bavi se već 10 godina. Najveći je uzgajivač ljama u Sloveniji i jedini koji ih i dresira. Starosjedioci na farmi od 16 hektara su mužjak Jaki, koji ima 12 godina, i ženka Miki, koja ima 10 godina, a oboje su došli iz Austrije. Trenutačno na njegovu obiteljskom ranču, na kojem radi sa suprugom i troje djece, ima šest ljama, od kojih dvoje mladunaca. Cijena mladunčadi kreće se od 600 do 800 eura, dok posebno kvalitetni primjerci mogu doseći i cijenu od nekoliko tisuća eura, ali to ovisi o kvaliteti vune.

"Društvene su i mirne životinje"

- Prije nego što ih prodamo, naučimo ih na povodac i navikavamo na nošenje tereta. Uredne su i može ih se naučiti da nuždu obavljaju na jednome mjestu. Društvene su i mirne životinje - govori Gregor dok nas pitome ljame okružuju i gurkaju želeći se igrati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljame se strižu svake dvije godine i njihova je vuna iznimne kvalitete, a kilogram stoji oko 100 eura. Neki ih koriste i za prijevoz tereta te za hranu. Kad narastu, dosegnu težinu od 150 kilograma, a mogu živjeti 25 godina.

Prehrana im nije komplicirana. Jedu istu hranu kao i koze, a mora im se omogućiti samo dovoljno lišća za probavu. S obzirom na to da su ljame srodnik deva, mogu bez vode izdržati tri dana.

Prehrana im nije komplicirana. Jedu istu hranu kao i koze, a mora im se omogućiti samo dovoljno lišća za probavu

Gregor Ogrizek, koji između ostalog uzgaja i šetlandske ponije, škotsko govedo te kavkaske ovčare, trudi se da njegove životinje veći dio godine budu na otvorenom, u što prirodnijem staništu. Iako je u poslu godinama, ističe kako u Sloveniji nedostaje zakonske regulative koja bi olakšala uvoz ljami, njihov uzgoj i zdravstvenu zaštitu.

- Veterinari ne znaju ništa o ljamama. Nasreću, naše nisu nikad bile bolesne - zaključuje slovenski uzgajivač ljama.

Raznolikost ne kvari životinjsku idilu na farmi

Ogrizek na imanju, uz ljame, ponije i goveda, uzgaja i ovce. Prošle godine imao je 20 ovaca. Sve ih je prodao osim ovce Suzice. Suzica se i prije družila s ljamama, a nakon što je ostala sama one su joj postale najbolji prijatelji te se ne odvaja od njih. Ovca s prijateljima ljamama jede i spava te imitira njihovo ponašanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda