Obavijesti

News

Komentari 40

Hrvatski liječnici uspješno su razdvojili sijamske blizanke

KBC ZAGREB Prije dva mjeseca tim liječnika je nakon nekoliko sati operacije uspješno razdvojio sijamske blizanke koje su bile spojene organima i jetrima

VIDEO

Jedinstven slučaj kod nas, ali i vrlo rijedak u svijetu, okupio je prije dva mjeseca stručnjake na KBC-u Zagreb kada su operacijom koja je trajala 13 sati uspješno razdvojili sijamske blizanke. Njima se pridružio i dječji kirurg iz Kliničke bolnice Merkur.

Djevojčice koje će uskoro navršiti četiri mjeseca sada su dobro. Još su u bolnici i uspješno se oporavljaju. Rođene su ranije u Kliničkoj bolnici Sveti Duh i spojene donjim dijelom prsnog koša te trbušnim organima, a najveći problem predstavljala je činjenica što su imale samo jednu jetru koju su dijelile. Također, bilo je velikih problema s cirkulacijom i radom srca kod obje curice.

Odmah po rođenju prebačene su na Intenzivnu KBC-a Rebro, i tamo se nekoliko tjedana čekalo da se stvore uvjeti za zahvat razdvajanja. U jednom trenutku jedna je djevojčica postala životno ugrožena jer joj se srce mučilo zbog jetre koju je dijelila sa sestrom blizankom, pa su se liječnici odlučili na zahvat koji im je, vjerojatno, jedinstven u karijeri.

Liječnici: Budućnost se smiješi djevojčicama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bila je to vrlo dugotrajna i kompleksna operacija, no srećom, kažu nam liječnici, jetra je organ koji jako dobro podnosi sve moguće intervencije, a nakon njih se uspješno regenerira. Tako je svaka djevojčica zapravo dobila dobar i funkcionalan komad jetre koju su dijelile, a liječnici su im ujedno povezali probavne cijevi te kompletno osposobili sve dijelove probavnog sustava kako bi svaka od njih mogla normalno funkcionirati. Budućnost im je dobra, kažu nam stručnjaci koji su sudjelovali u zahvatu, a u ovom trenutku curice su još u bolnici jer im se trbušne stijenke nisu do kraja zatvorile. Općenito je vrlo rijetko, kažu liječnici, da se sijamski blizanci uopće rode, jer većina takvih trudnoća završi odumiranjem ploda.

Inače, podaci kažu da se bilježi jedan slučaj sijamskih blizanaca na 200.000 živorođene djece. Pojam "sijamski blizanci" nastao je kada su u Sijamu, današnjem Tajlandu, 1811. godine rođeni Eng i Chang Bunker. Obojica su se oženili i poživjeli do 63. godine života, a iza njih je ostao čak 21 potomak.

Medicina danas vrlo uspješno može razdvojiti sijamske blizance, iako su takvi slučajevi u zapadnom svijetu rijetki. Neki put razdvajanje nije moguće, a među najpoznatije živuće sijamske blizanke, koje dijele jedno tijelo, spadaju Amerikanke Abby i Brittany Hensel rođene 1990. Specifične su po tome što je u gornjem dijelu tijela svaka od njih osoba za sebe, a i organi su im dvostruki, no ispod struka su kao jedna osoba. No to ih nije spriječilo da žive život punim plućima. Uspješno su završile fakultet, putovale, voze automobil, a radno mjesto su pronašle u školi gdje djeci predaju likovni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)