Obavijesti

News

Komentari 2

Hrvatski matematičari su na olimpijadi uzeli zlato i broncu

Hrvatski matematičari su na olimpijadi uzeli zlato i broncu
1

Na 11. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu naši učenici pokazali su veliko znanje. Naši matematičari priželjkivali su dobre rezultate jer već nekoliko godina imaju iskusne i dobre natjecatelje

VIDEO

Matematika koju radimo na natjecanjima nije ista kao i ona koja se uči u školi. Tamo rješavamo problemske zadatke koji zahtijevaju kreativnost i veliku sposobnost povezivanja raznih dijelova matematike, kazao nam je Matija Bašić, voditelj ekipe hrvatskih učenika srednjih škola, koji su se okitili brojnim medaljama na 11. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu u Litvi.

Na Olimpijadi su sudjelovali učenici iz svih dijelova Hrvatske, a njihova imena su Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek), Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija, Varaždin), Noel Lakić (Gimnazija Franje Petrića, Zadar), Ivan Sinčić (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Luka Šimek (XV. gimnazija, Zagreb) i Tadej Petar Tukara (XV. gimnazija, Zagreb). Voditelji ekipe bili su Matija Bašić i Ivan Kokan.

- Dosta tih znanja učenici sami steknu dok se pripremaju. Osobito natjecanja poput Olimpijada imaju vrlo elegantna i lijepa rješenja, pa učenici rado rješavaju takve zadatke - rekao je Matija Bašić.

Svaki od učenika imao je drukčija očekivanja, ovisno o tome koliko se pripremao tijekom sezone. Stoga su iznimno dobri rezultati bili za neke iznenađujući a za druge očekivani.

- Brončane su medalje osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović, a Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju - ističe Bašić, koji kaže da su se učenici i voditelji pripremali tijekom cijele godine, a za ovakvo međunarodno natjecanje odabrali su ih na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi. Na HMO se natječe 20-25 najboljih srednjoškolaca Hrvatske u tri kola. 

Nakon izbora ekipa članovi u lipnju sudjeluju u intenzivnim trotjednim pripremama u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva te u ljetnom kampu udruge Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”, koji traje tjedan dana neposredno prije odlaska na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu.

- Kao voditelj ekipe nisam previše razmišljao o očekivanjima, ali sam se nadao da će učenici pokazati svoje znanje i dobro se zabaviti. Čini mi se da smo oboje uspješno ostvarili - zaključio je Bašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.