Obavijesti

News

Komentari 15

Hrvatski oftamolozi izveli su 5 operacija u sat i pol vremena

Hrvatski oftamolozi izveli su 5 operacija u sat i pol vremena
1

Iznimno zahtjevne operacije izveli su oftalmolozi Klinike Svjetlost u Zagrebu s nastojanjem da obrane prošlogodišnju titulu najboljih i nagradu "oftalmološki Oscar".

VIDEO

Liječnici Klinike Svjetlost uživo su se natjecali s kolegama iz Europe. Ugradili su leće, presadili rožnicu i operirali žutu pjegu. 

Iznimno zahtjevne operacije izveli su jučer oftalmolozi Klinike Svjetlost u Zagrebu s nastojanjem da obrane prošlogodišnju titulu najboljih i nagradu “oftalmološki Oscar”.

Pokretanje videa...

00:13

Operacije su se obavljale kao dio najvećeg svjetskog videokirurškog kongresa oftalmologa, a natjecanje u kojem su zagrebački liječnici sudjelovali zove se “Best Live Surgery Award”. Stručnjacima iz Svjetlosti konkurencija su bili oftalmolozi iz tri europska grada – Atene, Milana i Munchena. Sve četiri klinike imale su sat i pol da obave svoje operativne zahvate, od 15 do 16.30 sati. Pet zahvata koji su se obavljali u Zagrebu bili su: ugradnja ICL leće (najbolje rješenje za ljude koji nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije), ugradnja Symphony leće (ugrađuje se kod skidanja mrene), ugradnja multifokalne leće (još se zove višežarišna leća, a nakon operacije mrene smanjuje ovisnost o naočalama), transplantacija rožnice te operacija pozadine oka, odnosno, žute pjege. Svi zahvati prenosili su se uživo zahvaljujući video vezi, a što se događalo u Zagrebu, Ateni, Milanu i Munchenu mogli su pratiti sudionici kongresa u zagrebačkom hotelu Sheraton.

- Ove godine je konkurencija iznimno jaka, pa smo u naš program uključili i još neke dodatne operativne zahvate kako bismo pokazali koliko složene operacije možemo izvesti uživo. Nikad ne razmišljamo o pobjedi kao o imperativu, već o natjecanju te kako se što bolje prezentirati kolegama i auditoriju. Cilj nam je i da naše pacijente učinimo sretnijima, ali i da budemo bolji nego prošle godine – rekao je prije početka natjecanja doc.dr. Ratko Lazić iz Klinike Svjetlost dodajući da pripreme za ovakvo natjecanje krenu i nekoliko mjeseci prije jer se radi o vrlo složenom projektu koji zahtijeva vrhunsku koordinaciju.

S obzirom da se sve odvija uživo, doc.dr. Lazić ističe da pacijenti moraju biti dobro pripremljeni za zahvate i anestezirani, kirurški instrumenti i operativna oprema moraju posve spremni, a medicinsko osoblje mora pokazivati iznimnu pribranost i iskustvo. Nikakva pogreška, pa čak niti mali drhtaj ruke, ne mogu proći neprimijećeni u prijenosu uživo. Upravo zato, kaže doc.dr. Lazić, u takozvanim “live surgery” događajima mogu sudjelovati samo vrhunske klinike i vrhunski stručnjaci.

- Stalna želja za napretkom i rastom u struci naš je konstantni motivator, tako da je natjecanje za Oscara u struci samo formalno obilježavanje natjecanja koje je u našoj klinici svakodnevno. To je natjecanje sa samima sobom i da sa svakim danom budemo bolji liječnici i bolji operateri nego prethodnog dana - zaključuje doc.dr. Lazić.

U “live surgery” natjecanjima mogu sudjelovati samo najbolje klinike i vrhunski stručnjaci

Pripreme moraju biti odrađene do savršenstva, a nije dopuštena ni najmanja pogreška. Slojevitu transplantaciju rožnice prvi su u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi izveli stručnjaci Svjetlosti, a jučer su uživo pokazali kako se zahvat obavlja. Zahtjevne operacije se nisu uživo gledale samo u gradovima gdje su se obavljale, nego su ih pratili oftalmolozi u raznim krajevima svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje