Obavijesti

News

Komentari 8

Hrvatski orao će prezimiti u Africi, a možda se onda vrati...

Hrvatski orao će prezimiti u Africi, a možda se onda vrati...
1

Ornitolozi udruge Biom već pola godine putem GPS-a prate let orla zmijara Paška. Preletio je Europu i sad je u Africi. Paško je u 25 dana migracije prešao čak 6054 kilometra

VIDEO

Paško je sad na jugu sjevernog Sudana. Ažurno ga pratimo. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se i kad vratiti u Hrvatsku, priča nam Sven Kapelj, stručni suradnik i ornitolog iz udruge Biom.

S kolegama je krajem srpnja u Parku prirode Telašćica otkrio Paška, orla zmijara, i njegovo gnijezdo. Otišli su tamo, postavili mu GPS odašiljač i od tada prate njegov let.

- Paško se izlegao prošle godine i mlada je ptica, pa je ovo za nas bila jedinstvena prilika. Znali smo da migrira, ali nismo točno znali gdje - kaže Kapelj. Dodaje da su imali sreću jer je među mladim orlovima poput Paška u prvoj godini veliki mortalitet, a on je uspješno preživio. U proteklih šest mjeseci preletio je Hrvatsku, Albaniju, Grčku, Tursku, Libanon, Jordan i Egipat, a na kraju došao do sjevernog Sudana. Ondje se sad nalazi. Njegov let uživo se može pratiti putem stranice pasko.biom.hr.

- Želimo vidjeti puteve migracije i veličinu pojedinih teritorija kako bismo dobili podatke bitne za planiranje nekih zahvata, poput gradnje vjetroelektrana. Ovo je preliminarno istraživanje koje ćemo nastaviti i dogodine - objašnjava Kapelj. Kako kaže, većina orlova zmijara koji kod nas najviše naseljavaju priobalje sa zimovanja se vraćaju početkom travnja. No za Paška još mogu samo predviđati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ove se godine sigurno neće gnijezditi, tako da se možda ne vrati odmah. Neki ostanu u Africi, a neki se vrate bliže. Nastavit ćemo ga pratiti - zaključuje Kapelj. Osim orla zmijara, Biom je istom metodom, pomoću GPS-a, pratio i sure orlove koji ne migriraju u Afriku, a proučavaju i morske ptice - kaukale i gregule, koje najviše naseljavaju Lastovo. Iduće godine istraživat će kretanje bjeloglavih supova nakon puštanja iz oporavilišta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1