Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski poduzetnik prevario ulagače pa završio u zatvoru

None Foto: Facebook

SAD: Krivotvorenjem dokumenata osnivač startupa Renato Librić doveo je u zabludu investitore koji su u njegov startup uložili 1,5 milijuna. Osuđen je na tri godine zatvora i mora vratiti investiciju

Renato Librić. izvršni direktor startup tvrtke Bouxtie, sa sjedištem u Silikonskoj dolini, osuđen je na tri godine zatvora i mora platiti 1,5 milijuna dolara zbog prevare investitora, jer je nezakonito potrošio njihov novac. 

 Sredinom ljeta je priznao krivnju, a presuda je donesena prije gotovo mjesec dana. Još 2014. godine Librić je tvrdio da je dobio ponudu za prodaju startupa tešku 150 milijuna dolara.

Renatu Librića je magazin američki Entrepreneur.com u travnju 2017. godine, uvrstio u '50 najinspirativnijih poduzetnika mlađih od 40 godina koji stvaraju nove velike stvari'.

Predstavili su ga kao osnivača fintech kompanije koja će 'napraviti disrupciju na globalnom tržištu poklon bonova'. On je sam sebe predstavljao kao serijskog poduzetnika, investitora te osnivača i izvršnog direktora Bouxtie.

'Njegov savjet - ispričajte priču'

Maglu je nastavio prodavati  dokle je išlo, pa je tako krajem 2017. najavljivao širenje na kinesko tržište s partnerom i investitorom,  Plug and Play. 

Ironično, u jednoj od objavi na Twitteru je napisao: 'Moj savjet vam je: Ispričajte priču. 11 načina kako ostaviti solidan prvi dojam.' 

 

Ubrzo je počeo s ozbiljnim malverzacijama, pa je u svibnju ove godine uhićen zbog krivotvorenja potpisa na dokumentu prema kojem je neimenovana tvrtka pokazala interes za kupnju njegovog startupa Bouxtie za 150 milijuna dolara. 

Prema pisanju portala TheRegistar.co.uk, Librić nije stao ni na tome.

Krivotvorio je dokument kojim je prikazao da Bouxtie na računu ima dva milijuna dolara, dok je u stvarnosti imao samo 7600 dolara. Na osnovu te krivotvorine, doveo je u zabludu ulagače i privukao je 1,5 milijuna dolara investicija od tvrtke Moose Run koje sada mora vratiti.

Dodatno, Librić je krivotvorio i potpise vlastitog Upravnog odbora na dokumentu koji mu je omogućio da može uzeti zajam od investitora koji kasnije može biti pretvoren u dionice startupa.

Što je najgore od svega, upalilo je i Librić je dobio ozbiljnu financijsku podršku investitora. Na s razvojem biznisa je zapelo, a firma nije ostvarivala ni približno dobar prihod. 

Librić je investitorima obećavao oko četiri posto svoje kompanije, ali i dobru zaradu nakon prodaje. Također ga se tereti da je s računa svoje kompanije Bouxtie podigao oko 130 tisuća dolara od 1,5 milijuna dolara i trošio u privatne svrhe. naime, čim je dobio ček na 1,5 mil. dolara, istoga je dana prebacio 130.000 dolara na svoj privatni račun

Komentari (97)
  • Najgorje od svega je što u Americi Moraš još i vratiti novac.

    23. 12. 2018,   14:47
  • Mali je kapacitet za HDZ, stranka te prati, imamo velike planove s tobom

    23. 12. 2018,   14:26
  • Samo u hrvatskoj prolazi prodavanje magle..

    23. 12. 2018,   14:54