Obavijesti

News

Komentari 38

Hrvatski ribari su na pikniku točno posred Savudrijske vale

Hrvatski ribari su na pikniku točno posred Savudrijske vale
19

Ribar Kocijančić kaže da je svrha sadašnjeg piknika na sredini crte razgraničenja između Hrvatske i Slovenije na moru da ribari dokažu i pokažu da će čuvati granicu dokle budu mogli

VIDEO

Nadasve rijedak i neobičan ribarski piknik nasred Savudrijske vale u nedjelju poslije podne upriličili su umaški i savudrijski ribari. Desetak ribarskih brodova, manjih i većih, na kojima je bilo i prijatelja ribara, usidrili su se nešto iza 15 sati na sredini crte razgraničenja. Već prvu a potom i ostale ribarice u konvoju presretala su dva slovenska policijska glisera koji su megafonom upozoravali brodove da se nalaze u slovenskim vodama te da se udalje. U pratnji naših ribarica bilo je nekoliko policijskih plovila koji su revnosno štitili naše ribare i da piknik protekne u miru.

Ribar Ecio Kocijančić kaže da je svrha sadašnjeg piknika na sredini crte razgraničenja između Hrvatske i Slovenije na moru da ribari dokažu i pokažu da će čuvati granicu dokle budu mogli s nadom da je nikad neće izgubiti. 

Policija je uz nas, Vlada je uz nas i mi u miru radimo svoj posao unatoč učestalim provokacijama slovenske policije – kaže Kocijančić.

Ribarski piknik završio je oko 17 sati bez ikakvog incidenta kada su se ribari sa svojim brodovima razišli. Bio je ovo zasigurno najsigurniji piknik na moru kojeg su čuvala dva hrvatska i dva slovenska policijska plovila.

Da pokažu da žele samo mir na moru ribari su odnijeli slovenskim policajcima kašetu sveže pripremljenih dagnji, međutim oni su to ljubazno i sa smiješkom odbili s riječima kako sada i nije prilika za to

Niti dva mjeseca nakon odluke međunarodnog arbitražnog suda u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, posebice onog na moru, sporu se ne nazire kraj. Hrvatsku javnost i mjesne ribare zapravo je najviše pogodila presuda arbitražnog suda o razgraničenju u Savudrijskoj vali kojom je Sloveniji pripala većina ili tri četvrtine zaljeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski ribari prosvjeduju u Savudrijskoj vali! Približavaju im se slovenski policajci Reporter: Hajrudin Merdanović

Posted by 24sata on Sunday, 27 August 2017

Slovenija želi čim prije zaposjesti i kontrolirati novo dosuđenu im granicu na moru čemu se Hrvatska protivi poštujući središnju crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali.

Sudeći prema sve češćim policijsko-ribarskim „incidentima“ na morskoj crti razgraničenja između Hrvatske i Slovenije moru u Savudrijskoj vali, koji je i po 10-ak dnevno, dvije zemlje su već neko vrijeme, osim zategnutih političkih odnosa, zapale u pravu pat poziciju.

POGLEDAJTE GALERIJU:

19
| Foto: Hajrudin Merdanović/24sata

Vjetar u leđa savudrijskim ribarima je u srijedu za posjeta im dao i sam premijer Andrej Plenković.

- Radite i ponašajte se na moru kao i dosad. Arbitražna presuda za Hrvatsku nije važeća, ne priznaje je Vlada a imamo i jasnu poziciju hrvatskog Sabora. Granično pitanje je otvoreno a dogovor je da nema jednostranih naglih poteza i da nema incidenata. Moramo biti zreli – kazao je Plenković ribarima iz Savudrije i Umaga. 

Savudrijski i umaški ribari u nedjelju poslijepodne isplovili su do sredine crte razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije u Savudrijskoj vali želeći time pokazati do kuda seže hrvatski državni suverenitet.

Slovenskoj policiji ponudili su porciju dagnji, ali oni su je odbili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

S druge strane niti Slovenci ne miruju pa tako Milan Balažic, bivši slovenski diplomat za subotu 2. rujna planira po svemu sudeći „incidentni“ izlet na moru i plovidbu Savudrijskom valom ili Piranskim zaljevom. Tako Balažic za nadolazeću subotu poziva građane da isplove i sami se uvjere koliko i do kuda im je arbitražom dosuđeno još mora u Savudrijskoj Vali.

Biti će ovo svojevrsni test i za Hrvatsku i za Sloveniju te policije obje zemlje koja granica u Savudrijskoj vali vrijedi, ona kao do sada koju poštuje Hrvatska ili ona nova, bliže hrvatskoj obali, koju je krajem lipnja iscrtao arbitražni sud u Hagu dodijelivši Sloveniji tri četvrtine zaljeva.



Balažic je sam ustvrdio da se plovidbom po Savudrijskoj vali želi uvjeriti vrijedi li presuda arbitražnog suda osim na papiru i u svakodnevnom životu.

- Želimo konačno doznati gdje se nalazi granica koju je odredio arbitražni sud, kamo sve mogu ploviti slovenski brodovi i do koje nas pozicije na moru štiti slovenska policija - pojasnio je nedavno za slovensku STA Balažic razloge najavljenog provokativnog izleta na moru u Savudrijskoj vali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag