Obavijesti

News

Komentari 87

"Hrvatski vojnici su vrhunski, moramo zadržati eskadrilu"

"Hrvatski vojnici su vrhunski, moramo zadržati eskadrilu"
1

Lovrić je rekao da zračni prostor čuvaju četiri MiG-a 21 koji su spremni izvršavati zadaću, dodajući kako se nada da ćemo do kraja godine imati punu eskadrilu

VIDEO

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić gostujući u Dnevniku rekao je kako je ljudski potencijal najvrednije što imamo. Naglasio je i kako ako jednom izgubimo sposobnost zaštite zračnog prostora, ne možemo je više nadoknaditi, jer je školovanje i obuka ljudi dugotrajan proces. 

- Hrvatski vojnici su vrhunski vojnici i upravo taj naš ljudski potencijal je nešto najvrednije što imamo i zato moramo zadržati eskadrilu borbenih zrakoplova - rekao je.

Uzrok pada MiG-a tehnički kvar

Lovrić nije sa sigurnošću mogao reći što je uzrok jučerašnjeg pada MiG-a kod Velike Gorice, u kojem pilot Stanko Hrženjak nije stradao jer se na vrijeme katapultirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uzrok pada je tehnički kvar na avionu, što je uzrok kvara teško je odgovoriti. To će povjerenstva koja smo formirali ustanoviti i prijaviti ministru i meni. Evidentno je da se motor zapalio i da se stajni trap nije otvorio - rekao je Lovrić.

Lovrić je rekao da zračni prostor Hrvatske čuvaju četiri MiG-a 21 koji su spremni izvršavati zadaću, dodajući kako se nada da ćemo do kraja godine imati punu eskadrilu. Remont MiG-ova, naglasio je, bilo je kratkoročno rješenje doneseno iz nužde jer se odluka o kupnji novih zrakoplova nije donijela na vrijeme.

- Zbog rezanja proračuna odluka nije donesena na vrijeme, a proces uvođenja novih zrakoplova traje od pet do sedam godina. Zbog toga smo morali produžiti životni vijek MiG-ova 21 - rekao je Lovrić.

'Nije donesena politička odluka o ulaganju u zrakoplove'

Istaknuo je kako s ovim MiG-ovima Hrvatska ima sigurnu zaštitu zračnog prostora do 2017. Ovakvo stanje u zračnim snagama pripisuje tome što je Ministarstvu godinama smanjivan proračun i nije donesena politička odluka o ulaganju u nove zrakoplove. Već prije tri godine trebalo je donijeti odluku o nabavi novih zrakoplova, no ta odluka nije donesena, pa je počeo remont starih, dodao je. 

Lovrić kaže da je nužno zajedno s partnerima i saveznicima tražiti neko drugo rješenje. Ukoliko bi uvodili zajedno sa saveznicima borbeni zrakoplov, to znači da bi nas, ukoliko bi dijelili sposobnost u sustavu 'pametne obrane' NATO-a ili u sustavu objedinjavanja i dijeljenja sposobnosti EU, ta sposobnost koštala godišnje minimalno od 300 do 400 milijuna kuna, kazao je Lovrić.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a