Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski vojnik: Pokapali smo masakrirana tijela

None Foto: 24sata

Ugroženog svjedoka broj 9., koji je bio zadužen za uklanjanje maskariranih trupala, Norac je nazvao alkoholičarem koji je pio i litru i pol žestice na dan

Nema sumnje da je Ademi bio odgovorna osoba. On je bio zapovjednik, pročitao je sudac iskaz ugroženog svjedoka broj 9 na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženim za zločine na području Medačkog džepa u rujnu 1993.
- Moja zadaća je bila ukloniti masakrirana tijela civila. Dok smo to radili, imali smo osam ili devet vojnika koji su bili s nama za osiguranje. Naišli smo na dvije starice koje su ti vojnici htjeli ubiti, ali smo ih nagovorili da to ne naprave - kazao je svjedok koji je bio pripadnik 9. gardijske brigade kojom je zapovijedao Mirko Norac. Svoga bivšeg zapovjednika nazvao je divljakom koji je s Ademijem i brigadirom Zvonkom Brajkovićem izradio plan akcije Džep '93. Trupla koja nisu bila masakrirana poslali su na razmjenu sa srpskom stranom, a masakrirane je morao pokopati u jame. Na taj način pokopano je 40 do 60 ljudi, većinom civila; žena i starijih muškaraca. Njima su bile odrezane šake, uši, ruke ili glave.
- Takva trupla pokopana su u septičku jamu pored Gospića, kako ih UN ne bi pronašao - kazao je svjedok koga je Norac nazvao pijancem koji je na dan pio i po litru i pol žestokog pića. Norac je pijancem nazvao i svjedoka Marka Jagetića, koji je ranije dao iskaz sličnog sadržaja. Svjedok je detaljno opisao i kako su vojnici minirali kuće i pljačkali zajedno s civilima.

Komentiraj, znaš da želiš!