Obavijesti

News

Komentari 9

Hrvatski zahtjevi u Nacrtu za ulazak Srbije u Europsku uniju

Hrvatski zahtjevi u Nacrtu za ulazak Srbije u Europsku uniju
1

Srbija će dobiti "zeleno svijetlo za otvaranje pregovora u poglavlju 23 tek kada sva stajališta zemalja budu integrirana i kada se dokument usvoji", rekao je ministar vanjskih poslova

VIDEO

Hrvatska je uspjela integrirati u nacrt pregovaračke pozicije Europske unije prema Srbiji svoje temeljne zahtjeve koji se tiču suradnje Beograda s Haškim sudom, uključujući prihvaćanje svih odluka i presuda, manjinskih prava i zakona o regionalnoj jurisdikciji, izjavio je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Nakon što smo to uspjeli u kontaktu s Europskom komisijom dobili smo dokument pod nazivom Nacrt zajedničke pozicije. To je vlasništvo zemalja članica EU-a (...) i sada će članice na temelju tog dokumenta raspravljati koje će obveze Srbija imati u poglavlju 23 o pravosuđu", izjavio je ministar na konferenciji za medije o aktualnostima iz hrvatske vanjske politike, istaknuvši da će Srbija dobiti "zeleno svijetlo za otvaranje pregovora u poglavlju 23 tek kada sva stajališta zemalja budu integrirana i kada se dokument usvoji".

Izrazio je žaljenje što prethodna vlast nije po tom pitanju obavila posao jer su ti zahtjevi do sada već mogli biti integrirani u mjerila za otvaranje poglavlja te pojasnio da će sada Koordinacija za vanjske i europske poslove ustrojiti međuresornu skupinu s ministarstvima pravosuđa, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja i raspraviti što spomenuti dokument EK-a sadrži  i utvrditi koje su hrvatske pozicije te ih pokušati integrirati u pregovaračku poziciju Bruxellesa za poglavlje  o pravosuđu.

"Bez integracije tih hrvatskih pozicija neće biti moguće otvaranje tog poglavlja", kazao je šef hrvatske diplomacije i pritom naglasio da se Hrvatska ne ponaša kao zemlja koja blokira Srbiju na njezinom putu u EU te da ne pokušava riješiti bilateralna pitanja na taj način već želi da se poštuje načelo vladavine prava. Kako bismo pokazali da djelujemo konstruktivno, nastavio je Kovač, "mi smo načelno naše zahtjeve ugradili u prijelazna mjerila", što će Srbija morati apsolvirati u narednoj etapi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ako želi brzo pregovarati, onda će Srbija morati to brzo realizirati", rekao je ministar i izrazio nadu da bi se to moglo dogoditi u sljedećih 12 mjeseci te ponovio da je u interesu Hrvatske da Srbija bude brza. Kovač je rekao kako se sada trebaju definirati hrvatski uvjeti koje Srbija mora ispuniti da bi mogla napredovati u tom poglavlju.

Govoreći o graničnom problemu sa Slovenijom, Kovač je kratko komentirao da ima dobar odnos s kolegom Karlom Erjavcom te da vode dijalog o tom pitanju.

 Za predstojeći referendum u Velikoj Britaniji o ostanku u EU i scenarije s obzirom na moguće ishode, ministar Kovač je rekao da Hrvatska djeluje "na premisi da će Britanija ostati u Uniji".

Osvrnuo se i na službeni posjet Izraelu za koji je kazao da je bio vrlo uspješan, ali je nažalost pao u sjenu zbog pogrešno prenesene Kovačeve izjave, dodavši da "nije dobro zbog hrvatske javnosti da se prenose informacije koje ne odgovaraju realnosti".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji