Obavijesti

Promo sadržaj

Hrvatska elektroprivreda od danas razina bb+

Hrvatska elektroprivreda od danas razina bb+
1

Agencija Standard & Poor's povećala samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-u

Agencija Standard & Poor's (S&P) je povećala samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede d.d. na razinu bb+. 


Ujedno je potvrđen dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede d.d. (BB+) uz stabilne izglede kretanja ocjene rejtinga, a koji se u skladu s metodologijama agencije S&P za poduzeća u državnom vlasništvu formira temeljem samostalne ocjene kreditnog rejtinga i ocjene rejtinga Republike Hrvatske kao vlasnika HEP-a.


U izvješću agencije S&P, objavljenom 26. studenoga, navodi se da je HEP poboljšao upravljanje po pitanju izloženosti vrlo promjenjivim hidrološkim okolnostima i fluktuacijama cijena energenata. Navodi se kako je HEP-ova postupna, ali jasna transformacija usmjerena na smanjenje volatilnosti dobiti, zaštitila financijske pokazatelje tijekom posljednjeg sedmogodišnjeg ciklusa u kojem su se izmjenjivale loše i povoljne hidrološke okolnosti. 


Analitičari agencije S&P ističu da je poboljšanje samostalne ocjene kreditnog rejtinga društva rezultat očekivanja da će se smanjiti volatilnost HEP-ove dobiti s obzirom na hidrološke okolnosti ili cijene energenata. Vjeruju da će HEP i dalje biti pod utjecajem volatilnosti karakteristične za proizvodnju iz hidroelektrana, ali da će je bolje kontrolirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Također se ističe kako je HEP restrukturirao svoje poslovanje da bi osigurao dugoročnu učinkovitost i fleksibilnu strukturu troškova na razini Grupe te se očekuje da će HEP nastaviti ostvarivati dobre poslovne rezultate.


„Iznimno smo zadovoljni povećanjem samostalne ocjene kreditnog rejtinga što je jasna potvrda aktivnog i kvalitetnog upravljanja ukupnim poslovanjem HEP grupe. Ova ocjena predstavlja priznanje Hrvatskoj elektroprivredi za kontinuirano učinkovito upravljanje vanjskim i unutarnjim čimbenicima poslovanja. Zadržavanje snažnog tržišnog položaja u višegodišnjem razdoblju, financijska likvidnost i stabilnost, HEP čine snažnom kompanijom, spremnom za uspješno poslovanje i otpornom na moguće nepovoljne promjene u poslovnom okruženju. Pokrenuta ubrzana izgradnja novih te rekonstrukcija i modernizacija postojećih energetskih kapaciteta u skladu s obnovljivim scenarijem razvoja HEP-a, strateškim dokumentima Republike Hrvatske te globalnim energetsko-klimatskim ciljevima i trendovima dodatno će povećati buduću operativnu efikasnost HEP grupe“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince