Obavijesti

News

Komentari 1

'Hrvatskoj je važno da Frontex bude u susjednim zemljama...'

'Hrvatskoj je važno da Frontex bude u susjednim zemljama...'
1

Plenković je rekao da je dosta čelnika zemalja članica EU-a ukazalo na potrebu da susjedne zemlje na jugoistoku Europe postupno harmoniziraju svoje vizne sustave s europskim...

VIDEO

Hrvatskoj je važno da pojačane snage europske agencije za granice Frontex budu raspoređene u susjednim zemljama kako bi pomogle njihovim graničnim policijama te na prvim vanjskim granicama EU-a, to jest granicama Bugarske i Grčke, izjavio je u četvrtak u Salzburgu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka neformalnog summita EU-a.

Čelnici 28 zemalja prvu su raspravu imali u srijedu navečer na radnoj večeri, a u četvrtak nastavljaju s radom.

"Naglasak stavljamo na suradnju s nama susjednim zemljama. Kada je riječ o angažmanu Frontexa mi želimo da te potencijalne snage budu na zakonit način, to jest uz sporazum o njihovu statusu,  pojačanje za granične policije nama susjednih zemalja. Dakle, jačati prvu vanjsku granicu EU-a, u Bugarskoj i Grčkoj, pa onda i granice ovih zemalja koje su između Hrvatske, Bugarske i  Grčke kako bi se na taj način spriječio migracijski pritisak na Hrvatsku", rekao je Plenković po dolasku na summit na kojem su glavne teme migracije i Brexit.

Plenković je naglasio da Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu EU-a, 1351 kilometar, što je dulje nego granica između Finske i Rusije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"S te strane svi vide pozitivnu ulogu i odgovornost Hrvatske koja sa šest i pol tisuća policajaca čuva svoju granicu i sprječava nezakonite migracije", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je tijekom radne večere dosta čelnika zemalja članica EU-a ukazalo na potrebu da susjedne zemlje na jugoistoku Europe postupno harmoniziraju svoje vizne sustave s europskim kako bi se na taj način spriječio dolazak ilegalnih migranata izravno zrakoplovima i to bez povratnih karata.

Već dulje vrijeme u EU-u se ističe problem vizne liberalizacije između Srbije i Irana, što omogućava da potencijalni migranti izravno dođu zrakoplovom u Beograd i onda nastave put prema EU-u. 

Plenković je rekao da je migrantska kriza čiji je vrhunac bio 2015. godine imala velike političke posljedice na arhitekturu zbivanja na nacionalnoj i europskoj razini  kao nijedan događaj prije toga.

"Zato je ta tema od presudne važnosti za EU. Radimo na rješenju, proračunskim mjerama, sveobuhvatnom pristupu, rješavanju krize na izvorištu, razvojnoj politici. Nije uzalud Hrvatska dala 600 tisuća eura za Afriku, što je s obzirom na našu veličinu više od nekih razvijenih zemalja. Ali, na izvorištu treba rješavati probleme i mi ćemo tu pomoći, kao što to radimo i sa šest milijuna eura za Tursku", rekao je Plenković.

Osim o migracijama, druga važna je tema je Brexit. Još uvijek se ne nazire dogovor oko najtežeg pitanja - granice na irskom otoku te oko okvira za buduće odnose nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Ni na ovom se summitu ne očekuje veliki pomak, a vjerojatno se stvari ni neće ozbiljno pomicati prije konferencije britanske Konzervativne stranke krajem ovoga mjeseca, na kojoj bi moglo doći do pokušaja svrgavanja Therese May s položaja britanske premijerke.

Koliko se ona čvrsto postavi prema zahtjevima EU-a to su joj veći izgledi da se odupre eventualnoj pobuni njezinih stranačkih takmaca.

Plenković je rekao da je bolje postići bilo kakav sporazum o izlasku  nego da do razlaza dođe bez ikakva dogovora.

Što se Hrvatske tiče, ona nema otvorenih pitanja nakon što je London proljetos odlučio ukinuti ograničenja za hrvatske građane, čime će oni imati isti status kao i građani svih ostalih zemalja članica, rekao je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS