Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatsku će pred Europskim sudom zastupati Engleskinja

Slovenija pokušava riješiti granični spor tvrdeći da je došlo do povrede prava EU, no pravo EU nije povrijeđeno jer ga svaka država primjenjuje na svom teritoriju

Pred slovenskom tužbom protiv Hrvatske podnesenom na Europskom sudu, a u kojoj tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke o granici krši europsko pravo, nalazi se nova zapreka, piše Večernji list.

Nakon što Europska komisija nije podržala tužbu, pa je Slovenija sama krenula u postupak, sad je i Europski sud na temelju hrvatskog prigovora o njegovoj nenadležnosti odlučio prvo riješiti taj problem, o čemu će ovisiti hoće li - ili uopće neće - na red doći i sama tužba.

Current President and presidential candidate Borut Pahor speaks to the press after voting at a polling station during the second round of the presidential election in Sempeter pri Novi Gorici SPOR OKO GRANICE Borut Pahor tvrdi: Arbitražna odluka će biti implementirana

Hrvatsku će sutra pred sudom predstavljati i državna tajnica Andreja Metelko Zgombić, ali i britanska odvjetnica posebno angažirana za ovaj slučaj Jemima Stratford.

Foto: Lawlibrary Jemima Stratford

Hrvatska je odlučila osporiti nadležnost jer smatra da Europski sud nije nadležan za rješavanje pravnog spora između Hrvatske i Slovenije, što je bio i ostao smjer protezanja granice i pitanje valjanosti arbitražnog sporazuma i arbitražne odluke i njihovih učinaka.

Hrvatska ustraje u tvrdnji da su to sve pitanja koja se tiču isključivo međunarodnog prava i trebaju se rješavati u okviru međunarodnog prava i mehanizama koji su za to predviđeni. Slovenija pokušava riješiti granični spor tvrdeći da je došlo do povrede prava EU, no pravo EU nije povrijeđeno jer ga svaka država primjenjuje na svom teritoriju.

Slovenian Prime Minister Marjan Sarec looks on during a news conference after meeting German Chancellor Angela Merkel in Berlin 'TO IZAZIVA ZABRINUTOST' Šarec zbog arbitraže kritizirao Hrvatsku: 'To je neprihvatljivo'

Hrvatski će zastupnici stoga sutra poručiti sudu da bi morao riješiti cijeli niz pitanja iz područja međunarodnog prava, primjerice gdje je granica, je li arbitražni sporazum valjan, je li arbitražna odluka valjana, što su sve pitanja izvan njihove nadležnosti, a kako bi uopće mogao ući u pitanje primjene i tumačenje prava EU. Ukratko, Hrvatska sutra ide na sud upozoriti da ne bi bilo dobro da se upusti u rješavanje tužbe jer bi bio izložen nizu pitanja iz međunarodnog prava koja su daleko izvan njegove nadležnosti.

Komentari (20)
  • Svi ti naši pametni advokati nemaju pojma o međunarodnom pravu pa moramo angažirati Engleskinju. Nije onda ni čudo da nam je Sveučilište na blizu tisućitom mjestu u svijetu. Pravne fakultete treba ukinuti.

    7. 7. 2019,   10:35
  • EU je rekla da zbog ovog spora nikada nece primiti druge drzave bez rjesenih granicnih pitanja. To je dobro za Hrvatsku jer imamo nerjesenih pitanja oko granice i sukscesija sa srbijom i crnom gorom. Nikada ih pustiti u EU bez rjesenih svih pitanja

    7. 7. 2019,   11:16
  • gdje je naša odvjetnička krema , oni su napunili kofere sa lovom sad treba davati strancima da nas zastupaju

    7. 7. 2019,   10:11