Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HSP: Zamrznimo suradnju s Haškim tribunalom

None Foto: T.Miletić

Predsjednik Europskog parlamenta Hans Gert Poettering u posjetu Saboru pozdravio je žalbu tužiteljstva na presudu vukovarskoj trojci

Presuda suda u Haagu nije pravomoćna, jer je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uložila žalbu. Ne smijem komentirati pravorijek te presude, no želim reći da očekujem da će svi krivci biti primjereno kažnjeni. To je zadatak haaškog Tribunala, rekao je u Saboru predsjednik Europskog parlamenta Hans Gert Poettering. Upitan je li presuda vukovarskoj trojci na tom tragu, Poettering je pozdravio odluku tužiteljice da na tu presudu uloži žalbu, rekavši da u nju ima veliko povjerenje.
HSP je zatražio saborsku raspravu o svrsi daljnje suradnje s Tribunalom, ali i suspenziju primjene Ustavnog zakona o suradnji s Haagom. Također, traži i raspravu o radu Tribunala pred Vijećem sigurnosti UN-a. Razlog je skandalozna i sramotna presuda vukovarskim krvnicima Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću, kojom je, kažu u HSP-u, Tribunal pokazao svoje pravo lice i ponizio hrvatske branitelje, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih. Ipak, zahtjev HSP-a za susprenzijom Ustavnog zakona o suradnji s Haagom nisu pali na plodno tlo kod ostalih klubova. HDZ-ov Luka Bebić ističe da Hrvatske ne može, iako je presuda Tribunala skandalozna, jednostrano ukinuti Haški sud.
- Mi poštujemo Haaški sud, ali ga kritiziramo. Nastave li tako oni će sami sebe ukinuti, neće ih trebati ukidati, jer će izgubiti svaku vjerodostojnost - rekao je HDZ-ov Luka Bebić.
Koalicija HSLS-HSS zalaže se za oštriju diplomatsku akciju prema tom sudu. Đurđa Adlešić smatra da HSP-ovo traženje suspenzije Ustavnog zakona nije realan zahtjev te napominje da pravaši u tom dijelu neće imati njihovu potporu. Koalicija HSLS-HSS predlaže da Sabor konsenzusom donese Rezoluciju i to do kraja idućeg tjedna, kojom će se dati puna potpora Vladi u daljnjim akcijama.

Komentiraj, znaš da želiš!