Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HT-u je kazna neprimjerena, dobili su 30 dana da je plate

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015, kaže HT

U Hrvatskom telekomu (HT) visinu kazne od 28,1 milijun kuna koju moraju platiti na temelju presude Visokog prekršajnog suda, a zbog prekršaja iz 2015., smatraju neprimjerenom i analiziraju daljnje pravne korake, dok iz HAKOM-a kažu da HT tu kaznu mora platiti u roku od 30 dana, doznaje Hina iz HT-a i HAKOM-a.

- Izrečenu novčanu kaznu HT mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, a ako u tom roku plati dvije trećine kazne smatrat će se da je plaćena u cijelosti - kažu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) na upit Hine.

Naglašavaju i da redovnih pravnih sredstava protiv presude više nema te da je moguće, kako kažu, "ulaganje izvanrednih pravnih lijekova, ali oni ne suspendiraju izvršenje".

ZBOG SKRIVANJA CIJENA Hrvatski telekom mora platiti rekordnu kaznu: 28 mil. kuna

Riječ je o presudi Visokog prekršajnog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda i odbačena žalba HT-a na presudu koju je u postupku sa HT-om oko toga dobio HAKOM, što je sve krenulo još u 2016. zbog prijave da HT nije HAKOM-u dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima je prodavao usluge od 2015. do 2016. godine.

HAKOM je potom pokrenuo inspekcijski nadzor zbog određenih paketa usluga koje nisu bile prijavljene u službenom HT-ovom cjeniku, a potom protiv HT-a pokrenuo i sudski postupak koji je i dobio, te je HT-u određen spomenuti iznos kazne, što je najviša kazna za nekog telekom operatora u Hrvatskoj.

Iz HT-a poručuju da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljnje pravne korake, ali i da iznos kazne smatraju neprimjerenim.

- U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. HT inače kontinuirano mijenja tarife i u skladu s tim uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom - odgovorili su iz HT-a.

Bilo je i prije kazni, ima ih i u EU

Iz HAKOM-a još poručuju da se svako utvrđeno kršenje regulatornih obveza, kao osobito teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama, mora sankcionirati sukladno zakonu, što uključuje i iznos novčane kazne propisan za tu vrstu prekršaja.

"Nije prvi put da je HT kažnjen zbog kršenja regulatornih obveza, a i ostali operatori bili su kažnjavani zbog drugih, manje ozbiljnih prekršaja. Prethodne najveće kazne za kršenje regulatornih obveza u RH su iznosile 2 milijuna kuna", ističu iz HAKOM-a, ne navodeći tko je i kada kažnjen s tom kaznom.

Dodaju pak da se za slična kršenja zakona i u drugim državama članicama EU-a izriču takve kazne, dok su kazne koje izriče Europska komisija daleko veće, pri čemu iznose primjer odnosno, kako kažu, usporediv slučaj odnosno kaznu izrečenu Deutsche Telekomu (DT) i Slovak Telekomu, u iznosu nešto višem od 38 milijuna eura nakon presude Općeg suda EU-a.

Komentari (23)
  • tu firmu i slične treba skršiti porezom i nametima do bola! više plaćam HT-u usrane nekvalitetne impulse, nego vodovodu, plinari , elektri i komunalcima zajedno!

    16. 10. 2019,   14:04
  • banda i mafija !! Odjavio sam internet morao platiti za 2 mjeseca jer nije istekao ugovor i sad nakon dva mjeseca me opet zovu da sam dužan još mjesec a na njihovom šalteru tražio da podmirim SVE i dva puta pitao je li sve podmireno .. Ma koga oni lopovi prozivaju sram ih može biti !!!

    16. 10. 2019,   14:23
  • Lopovi i preveranti. Kad sam se skinuo sa onoga njihovoga prijemnika kutiju sam razbio na sto dijelova.

    16. 10. 2019,   14:12