Obavijesti

News

Komentari 5

'Htio sam umrijeti baš ovdje na otoku, ali država mi ne da...'

'Htio sam umrijeti baš ovdje na otoku, ali država mi ne da...'

Starac kojeg su mediji nazvali Golim pustinjakom posljednjih je trideset godina proveo na izoliranom otoku Sotobanari. Tamo je htio i umrijeti, no japanske vlasti su mu to onemogućile

VIDEO

Masafumi Nagasaki (82) bio je jedini stanovnik japanskog otoka Sotobanari, smještenom u arhipelagu Yaeyama, jugoistočno od Okinawe. 

Nakon gotovo trideset godina provedenih u izolaciji na otoku, Nagasakiju je jedina želja bila da taj otok bude mjesto na kojem će umrijeti.

Ne daju mu da umre na otoku

- Pronaći mjesto za umiranje je vrlo važno i odlučio sam da je ovaj otok mjesto za mene, izjavio je.

'Prije nisam nikada razmišljao koliko je zapravo važno izabrati mjesto za smrt, primjerice želite li umrijeti u bolnici ili kod kuće, okruženi članovima obitelji. Ali umrijeti ovdje, okružen prirodom, ne može bolje od toga, zar ne?' 

No japanske vlasti su mu uskratile ispunjenje te želje.

Nagasaki je protjeran s otoka kada ga je netko pronašao i ustvrdio da je u 'lošem stanju'. 

Obaviještena je policija, koja je došla po njega i protiv njegove volje, vratila ga u civilizaciju. Odveli ga u kuću u vlasništvu države, u gradu Ishigaki udaljenom 60 km od otoka. 

Odjeću mu odnio tajfun

Najdugovječniji Robinzon, kako su ga prozvali, napustio je civilizaciju 1989. godine. Navodno je radio u zabavnoj industriji, i kada je odlučio da je vrijeme za mirovinu, sam je otputovao na izolirani otok. 

Nakon godine dana boravka na otoku, njegovu odjeću odnio je tajfun. No to mu nije predstavljalo preveliki problem. 

- Hodati gol uokolo nije nešto što se uklapa u normalno društvo, no ovdje na otoku to je prirodno, kao u uniformi - objasnio je.

 Dane je provodio rastežući se na suncu, u pospremanju svojeg malog logora,  izbjegavajući ugrize insekata.

Jedini odlazak s otoka za njega su godinama bila povremena putovanja na obližnji otok, na kojem bi s novcem koji bi mu poslala obitelj kupovao vodu i rižu. Voda za kupanje bila je kišnica koju je prikupljao u loncima. 

'Ne možeš pobijediti prirodu...'

Na otoku je živio kao pustinjak u potpunoj anonimnosti sve dok ga 2012. nije otkrio Reuters, nazvavši ga u svojem članku Golim pustinjakom.

- Ne radim ono što mi naređuje društvo, ali poštujem pravila svijeta prirode. Ne možeš pobijediti prirodu nego je moraš slušati u potpunosti.To sam naučio kada sam došao ovdje, i to je vjerojatno razlog zbog kojeg sam se snašao - izjavio je za Reuters.

Alvaro Cerezo iz putničke agencije Docastaway proveo je pet dana s Nagasakijem prije nego što je starac protjeran s otoka. Cerezo je za australski portal news.com.au izjavio da je s 'njegovim zdravljem sve u redu' i da je vjerojatno 'imao gripu ili nešto'. Dodao je i da je njegov život na otoku završio te da mu neće dozvoliti da se vrati.

- Ne želim se odseliti, čuvat ću ovaj otok. Riskirat ću svoj život kako bih zaštitio ovaj otok. Više nikad neću naći mjesto poput ovog, rekao je, prije nego što su ga prisilno odveli iz njegovog doma u divljini.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa