Obavijesti

News

Komentari 170

Huanito mora u zatvor: 'Ovo je za njega poput smrtne kazne!'

Huanito mora u zatvor: 'Ovo je za njega poput smrtne kazne!'
1

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje

VIDEO

Županijski sud potvrdio je Huanitu Luksetiću (40) prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanje marihuane.

- Ovakva presuda je van svake pameti. Odgovorno, jasno i glasno tvrdim da je ovo presuda na smrt u zemlji u kojoj ne postoji smrtna kazna, a ona se u ovom slučaju gura na mala vrata. Radi se o čovjeku koji je ulje kanabisa uzimao kao jedan od rijetkih lijekova koji mu je donekle omogućavao normalan život i preživljavanje. Bez tog sredstva njemu se uskraćuje osnovno i temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Nadležni su u ovoj situaciji imali izbor da biraju između života i smrti, a oni su izabrali smrt. Ne znam kako je uopće moguće da netko do te mjere bukvalno shvaća zakon, za to stvarno treba biti plitkouman. Sud bi u ovom slučaju trebao puno šire tumačiti zakon, štiteći najviše ljudske vrijednosti, a to je, opet ponavljam - život, koji je ovdje doslovno ugrožen. Pa vi novinari i javnost ste pokazali veći interes da se čovjeku zaštiti život naspram onih koji bi ga trebali štititi. Koliko ja znam javnost je na Huanitovoj strani, ali kako je u ovoj državi sve moguće, evo moguć je i ovakav apsurd - zgroženo govori odvjetnik Vladimir Gredelj za 24sata.

No nema predaje, dodaje Gredelj, kojemu je zadaća, kaže, da kao Huanitov odvjetnik štiti ljudska prava, ali da se i kao čovjek kojemu je stalo do života, bori za njegov život. 

'Huanito nije u stanju kominicirati. Doslovno je shrvan...'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Poduzet ću sve što je u mojoj moći i dalje se obraćati Vrhovnom, Ustavnom, Europskom sudu za ljudska prava - najavio je Gredelj, od kojeg doznajemo kako Huanito trenutno nije u stanju s nikim komunicirati.

- Čuo sam se s njegovom majkom i čovjek je doslovno shrvan. Pa zamislite samo kako bi se vi osjećali da vas netko osudi na smrt jer ste se liječenjem prirodnim sredstvom pokušali održati na životu - kazao je Gredelj. 

Podsjetimo, Huanito je javnosti postao poznat nakon što je krajem listopada 2014. godine uhićen jer je, nakon što je isprobao sve moguće medicinske i druge neučinkovite opcije, bez skrivanja, u dvorištu pred kućom posadio 11 biljaka marihuane s namjerom da od njih spravi dovoljnu količinu kanabisovog ulja koje mu je olakšavalo život i vratilo funkcije mišića tj. sposobnost govora i kretanja koje mu je oduzela teška bolest multiple skleroze. 

U studenom 2017. godine Općinski sud u Rijeci nepravomoćno ga je osudio na dvije godine zatvora, a drugostupanjiski sud kaznu je sada i potvrdio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag