Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Huawei je sigurnosni rizik s kojim saveznici neće raditi'

None Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Razgovarao sam s Italijom i izgleda da oni neće s njime (Huaweijem) surađivati. Razgovarao sam s drugim zemljama, ni one neće. Svi s kojima sam razgovarao neće s njime (Huaweijem) surađivati, rekao je Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei sigurnosni rizik i da svi saveznici s kojima je razgovarao neće s njime surađivati, nakon što je NATO poručio da treba sigurnu 5G tehnologiju.

SAD strahuje da bi dominacija u 5G tehnologiji dovela bilo kojeg globalnog suparnika kao što je Kina u povoljniji položaj nego što je on spreman dopustiti. Neki analitičari već govore da je riječ o svojevrsnom novom Hladnom ratu.

- Ne mislim da je sigurnosni rizik, on je sigurnosna opasnost - rekao je. 

- Razgovarao sam s Italijom i izgleda da oni neće s njime (Huaweijem) surađivati. Razgovarao sam s drugim zemljama, ni one neće. Svi s kojima sam razgovarao neće s njime (Huaweijem) surađivati - rekao je.

NATO je u srijedu objavio da treba sigurne 5G komunikacije.

- NATO i saveznici, u okviru svojih ovlasti, predani su postizanju sigurnosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu oslanjanja na sigurne i otporne sustave - navodi se u završnoj deklaraciji summita Saveza, na kojem je svemir postao njegovo peto operativno područje, nakon kopna, mora, zraka i odnedavno kibernetičkog prostora.

Komentari (13)
  • Amerika želi svojom ekonomskom politikom POKORITI svjet.... ŽALOSNO ALI ISTINITO. Ali pogledajmo ISTINI u oči. NATO je sustav Amerike, a samim tim njegovo djelovanje u Europi je nelegalno. ISTI taj NATO je osnovan u davnim vrimenima dii ni NATO ni drugi dio Rusije nisu ništa mogli bez TITOVIH snaga diljem cijelog svijeta u sastavu NESVRTANIH. Onog gtrena kad je SSSR i komjunizam pao NATO raste, ali ne u tom obimu u sačuvanju mira nego narušavanju istog u sastavu amerike. PA DOKLE'????'.... SSSR je pao kao i njegov sistem, red je da padne i NATO. A Europa da save stavi pod svoju kontrolu, a ne da se oslanja na imerijaliste i kapitaliste.

    4. 12. 2019,   18:44
  • Imam huawei p20 lite i nemogu se žalit, a ako će me kinezi gledat kako ga natežem samo naprijed. U svakom slučaju bolje od crApplea koji prodaje stalak za monitor za 999 dolara.

    4. 12. 2019,   18:02
  • Kad Putin ne dozvoli Rusima da poskrivećki vide šta ima novoga u svijetu onda je to ok ? Ma naravno da im je dozvolio ali rusku verziju interneta pa prekjuče smo čitali 😁

    5. 12. 2019,   00:24