Obavijesti

News

Komentari 105

Huligani ga prebili u Zagrebu: Sedmoricu pustili na slobodu

Huligani ga prebili u Zagrebu: Sedmoricu pustili na slobodu
6

Od osmorice navijača osumnjičenih za napad na prolaznika kojeg su teško ozlijedili uoči utakmice Dinama i Hajduka, samo je jedan ostao u istražnom zatvoru, ostali su pušteni da se brane sa slobode

VIDEO

Ivana (32) u nedjelju su, prije utakmice Dinama i Hajduka na Maksimiru, brutalno pretukli huligani. Ima slomljenu gornju i donju čeljust s pomakom, nos mu je pukao na tri mjesta, ima frakturu lubanje na čelu... Nastradao je kao slučajni prolaznik, nakon što su se navodno sukobile skupine navijača Hajduka i Dinama, Torcida i Bad Blue Boysi, u blizini maksimirskog stadiona u nedjelju sat vremena prije utakmice.

Ivana (32) u Zagrebu pretukli navijači: 'Slomili su mi čeljust'
Ivana (32) u Zagrebu pretukli navijači: 'Slomili su mi čeljust'

Policija je privela osmoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za napad, ali samo jednom je određen istražni zatvor, ostali su pušteni da se brane sa slobode, objavilo je Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:16

Sve je, kako neslužbeno doznajemo, počelo kad su navijači Dinama, kako kažu tvrde torcidaši, kamenovali kombije i aute s njihovim ljudima. Nakon toga Hajdukovi navijači su izašli iz kombija i napali sve koji su se našli u blizini. 

Sudac odbio prijedlog, pustio sve osim jednoga

Ubrzo je stigla interventna, prvo je privedeno 15 ljudi koje su tamo zatekli. Nastavili su istraživati njih osam, u dobi između 18 i 31 godine te još četiri maloljetnika.

- Ni mi još ne znamo koliko mu je točno košćica na glavi smrskano ili slomljeno. Brat može pričati, no uz teške napore zbog bolova. Gornja čeljust mu je odvojena i visi. Rekao mi je da mu se cijela čeljust miče kad guta slinu i da ne može dočekati kad će mu je ponovno spojiti. Da je dobio još jedan udarac u glavu, ubili bi ga - kaže nam brat pretučenog mladića, kojeg čekaju dvije operacije.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo sucu istrage predložilo istražni zatvor protiv svih osam osumnjičenih navijača (od 18 do 31 godine) zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dijela, ali sudac je prihvatio prijedlog samo u odnosu na prvookrivljenika, ostalih sedam pustio je da se brane sa slobode, kao i četvoricu maloljetnika koji će kazneno prijaviti.

Pokretanje videa...

01:31

Na jednoj od snimaka sukoba vidi se kako nekoliko desetaka mladića trči raskrižjem Branimirove i Svetica, bacaju boce i nerazgovijetno viču. Sve to traje nekoliko minuta te su počeli bježati čim su čuli zvuk policijske sirene.

'Osnovano se sumnja da su se pripadnici navijačkih skupina međusobno napadali, udarali rukama i nogama, razbijali boce, čaše i drvene letve, svjesni da kod građana stvaraju strah i nemir te su u isto vrijeme slučajnom prolazniku (1987.) koji im se našao na trasi kretanja i koji nije pripadnik niti jedne navijačke skupine, zadali više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu uslijed čega je slučajni prolaznik zadobio teške tjelesne ozljede (fraktura donje i gornje čeljusti)", izvijestilo je tužiteljstvo na svojim stranicama.

Derbi kao u ratnoj zoni: Policija objavila kako se švercaju baklje
Derbi kao u ratnoj zoni: Policija objavila kako se švercaju baklje

U tih nekoliko minuta stradao je i Ivan koji se vraćao s obiteljskog ručka. Prava je sreća što nije pao u nesvijest i što je bježao napadačima i zahvalan je dvojici muškaraca koji su mu pomogli i vjerojatno mu spasili život. 

Pokretanje videa...

01:46

'Ima elemenata i za pokušaj ubojstva'

Obitelj stradalog pozvala je svjedoke da se što prije jave policiji.

- U tim grupnim tučnjavama teško je odrediti individualnu krivnju, no vjerujem da će se istraga nastaviti. Ako su ozljede opasne po život, onda imaju elemenata prijaviti ih i za pokušaj ubojstva. Udarci su očito bili usmjereni prema vitalnom organu kad su prijelomi samo ondje zabilježeni - rekao nam je iskusni kriminalist Željko Cvrtila.

Kaže kako u takvim situacijama treba imati dovoljno dokaza kako bi ih prijavili za pokušaj ubojstva jer postoji velika opasnost da takva optužnica padne na sudu.

- Istražitelji moraju naći čvrste dokaze, neke predmete kojima su tukli mladića ili pak svjedoke koji će reći tko je napao mladića. O tome će ovisiti daljnji sudski procesi - kaže Cvrtila. Nažalost, osim ovog slučaja, u nedjelju su navijači Hajduka napali i drugog mladića na odmorištu Draganić. Bio je s ocem i majkom kad su ga ošamarili i pokušali mu skinuti majicu sa znakom Dinama.

Druge zemlje puno se žešće obračunavaju s navijačkim nasiljem. Tako je nedavno jedan od huligana upao na utakmicu Aston Ville u Ujedinjenom Kraljevstvu i udario nogometaša. Odmah su ga poslali u zatvor i 10 godina ne smije ni blizu stadionima.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"