Obavijesti

News

Komentari 155

'Humanitarci Sirijkama daju hranu, ali u zamjenu za seks...'

'Humanitarci Sirijkama daju hranu, ali u zamjenu za seks...'
1

Neke humanitarne agencije žmire na takvu prasku, rekao je jedan humanitarni djelatnik. Upozorio je da lokalni dužnosnici sudjeluju u distribuciji pomoći u opasnim područjima...

VIDEO

Muškarci zaduženi za raspodjeljuju pomoći koju dostavljaju humanitarne organizacije i Ujedinjeni narodi eksploatiraju žene u Siriji dajući im hranu u zamjenu za seks, piše u utorak BBC.

Unatoč upozorenjima iz Sirije još prije tri godine, stižu nova izvješća s juga zemlje o nemoralnom postupanju u raspodjeli humanitarne pomoći, prijavili su djelatnici humanitarnih organizacija. 

Agencije Ujedinjenih naroda objavile su da provode politiku nulte stope tolerancije na eksploataciju i da nisu primile dojave o takvom tipu zlostavljanja u regiji. 

Međutim, humanitarni djelatnici rekli su za BBC da je takav tip eksploatacije toliko raširen u Siriji da mnoge žene ne žele ni prići centrima za raspodjelu pomoći jer bi i sam njihov odlazak bio protumačen da su hranu primile u zamjenu za prodaju tijela. 

Neke humanitarne agencije žmire na takvu prasku, rekao je jedan humanitarni djelatnik. Upozorio je da lokalni dužnosnici sudjeluju u distribuciji pomoći u opasnim područjima u koja strani djelatnici nemaju pristup. 

Agencija UNFPA (Populacijski fond UN-a) lani je proveo  procjenu rodnog nasilja u regiji i ustanovio da se u raznim područjima provodi praksa dodjele hrane za seks. 

U izvješću "Glasovi iz Sirije 2018", navodi se: pruženi su primjeni da se žene ili djevojke udaju za dužnosnike na kratko kako bi oni dobili seksualne usluge, a one zauzvrat obroke",  navodi se. Također se ističe "Žene i djevojke bez muške 'zaštite', primjerice udovice i razvedene žene i žene koje su raseljene, posebno su osjetljivo i meta su za seksualnu eksploataciju".

Međutim, takva vrsta eksploatacija bila je prijavljena prvi put prije tri godine.  Danielle Spencer, savjetnica u humanitarnoj udruzi čula je takva svjedočanstava od skupine sirijskih žena u izbjegličkom logoru u ožujku 2015.

Lokalni predstavnici vlasti, muškarci iz područja kao što su Dara i Kuneitra, zadržavali su hranu koja im je bila isporučena i dijelili ih tek ako su im bile pružene seksualne usluge, rekla je Spencer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"