Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hvidra odgodila igre: 'Zašto je Penava odabrao baš 13. 10.?'

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednik Glavnog odbora Josip Periša rekao je novinarima nakon sjednice da se odgađa svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata u Vukovaru...

Predsjedništvo i Glavni odbor udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (Hvidra), nakon sastanka u utorak u središnjici udruge, jednoglasno su odlučili kako sportskog natjecanja članova Hvidre u Vukovaru od 12. do 14. listopada, u vrijeme prosvjeda najavljenog za 13. listopada, neće biti te su dodali kako će Igre biti u Vukovaru, ali termin još nije određen.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Periša rekao je novinarima nakon sjednice da se odgađa svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata u Vukovaru jer vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije artikulirao ni jasno rekao zašto je iskoristio datum 13. listopada za koji je znao da dolaze u Vukovar na natjecanje.

Naglasio je kako je odluka bila jednoglasna te dodao da će o terminu naknadno odlučiti s obzirom da je Vukovar grad u kojem je iznimno teško smjestiti tisuću ratnih vojnih invalida, posebice 100-postotnih.

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK Penava: Prosvjed se održava, nije bilo razuvjeravanja...

Znači, razlog je čisto tehnički, a pitanje je i vremenskih uvjeta, dodao je.

Upitan o stajalištu Hvidre o najavljenom prosvjedu, Periša je rekao da podržavaju zahtjeve vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ali i dodao da je imao otvorena vrata kod svih institucija u 20 dana da komunicira i da se postignu zaključci.

"Propustio je priliku da se iskomunicira sve to prije, da do prosvjeda ne dođe, posebice da se ne manipulira našim datumom", rekao je.

'Svatko neka ide po svojoj savjesti'

Naglasio da Hvidra neće organizirano ići na taj prosvjed, "neka svatko ide po svojoj savjesti".

Penava je namjerno zlorabio taj datum održavanja igara i sportskog natjecanja, rekao je te podsjetio da su odluku donijeli početkom lipnja da idu u Vukovar gdje su igre bile 1998. , prije 20 godina.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić rekao je da je alternativa igrama u Vukovaru bila Makarska a danas je zaključeno da je to ipak Vukovar, mjesto na koje dolaze ponovno, nakon 20 godina, gdje se klanjaju žrtvi i prisjećaju svih prijatelja i suboraca.

Jedino što je prosvjed, najavljen i od gradonačelnika, zasjenio naše plemenite ideje, iako su i njegove namjere vjerojatno dobre s obzirom na požurivanje prema državnom odvjetništvu, kao i sigurnosnim službama da procesuiraju sve one koji su počinili ratne zločine, dodao je Đakić.

ZBOG RATNIH ZLOČINA Ivan Penava: Prosvjeda će biti, a pritisci ništa ne bi promijenili

Podsjetio je da  su se udruge sastale na dva sastanka s ministrom hrvatskih branitelja, ravnateljem policije, načelnikom krim-policije i svima koji se bave problemom ratnih zločina te su došli do saznanja da su intenzivirani i radnje i procesi. Pravih razloga još danas mi ne znamo zašto gospodin Penava to nije prihvatio, dodao je te napomenuo da je gradonačelnik Penava prihvatio pokroviteljstvo i da je iskoristio njihovu nazočnost.

Josip Periša nadovezao se rekavši da se Penava pokušao manipulativno poslužiti igrama invalida Domovinskog rata za politički ili neki drugi cilj.

Plenković: Nacionalni HDZ ne podupire prosvjed

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u utorak da nacionalni HDZ ne podupire prosvjed u Vukovaru, najavljen za sredinu listopada, te da ne želi da dođe do bilo kakve njegove zloupotrebe ili manipulacije.

"Što se tiče eventualne manipulacije ili zloupotrebe prosvjeda, mislim da smo tu također bili sasvim jasni. Stav HDZ-a je da HDZ kao stranka ne stoji iza tog prosvjeda. To je prije svega, koliko ja razumijem, apel gradonačelnika Penave, s obzirom na sve žrtve koje su se dogodile u Vukovaru i na jedno ozračje gdje ta vrsta neprocesuiranja tih zločina predstavlja određeni problem", rekao je predsjednik HDZ-a.

Pula: Konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića nakon sjednice Vlade | Autor: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Istaknuo je da "nacionalna razina HDZ-a ne stoji iza prosvjeda".

"Imali smo vrlo jasan zaključak Središnjeg odbora. S druge strane, Penava jest član HDZ-a, živi u Vukovaru i, možemo reći, živi s problemom o kojem se radi. I s tog kuta imamo određeno razumijevanje za njegovu inicijativu. Ono što ne želimo, i tu smo sasvim jasni, da ne dođe do bilo kakve zloupotrebe ili manipulacije s ovim prosvjedom", rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i da komentira izjavu čelnika HDSSB-a Branimira Glavaša, koji je s organizacijom toga prosvjeda povezao potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića, a premijer je rekao da se s Brkićem, koji je na putu, nije čuo, iako ga je danas pokušao dobiti telefonski, te da će o toj temi razgovarati i s Glavašem.

Glavaš je za N1 ustvrdio da Brkić ima utjecaj na Penavu, potkrepljujući to događajem u vrijeme kad je služio kaznu u mostarskom zatvoru u kojem ga je Penava trebao posjetiti, ali je odustao, kako je naveo Glavaš, na pola puta nakon što ga je Brkić nazvao i naredio mu da okrene automobil i vrati se nazad.

"Koliko sam pročitao tu izjavu, riječ je o nekim aktivnostima od prije četiri do pet godina, tako da ne vidim točno kako ona govori o ovoj poveznici", prokomentirao je to Plenković.

Komentari (42)
  • Đakiću ? Koliko članova broji HVIDRA , a koliko ima onih kojima se gadite pa se nisu učlanili ?

    25. 9. 2018,   21:56
  • cuj ovog djakica, "prosvjed zasjenio njegove plemenite ideje". produzena ruka "vladajuce partije" pokorno izvrsio zapovijed. njemu nije problem sto "institucije" drzave ni dva destljeca nakon krvavog pira ne procesuiraju krvnike.............

    25. 9. 2018,   19:59
  • U ovoj državi sve je u sukobu, raskolu,svak svakoga vara, koristi,laže,podmeće ......

    25. 9. 2018,   20:34