Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HZZO: Nije istina da ćemo ograničiti dostupnost lijekova

Unaprijed tvrditi da će novi Pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskog pogrešno je, kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO, kažu

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u ponedjeljak je odbacio optužbe udruga pacijenata da će novi pravilnik o stavljanju lijekova na listu HZZO-a ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskog te ističe da taj pravilnik donosi Ministarstvo zdravstva, a ne HZZO.

Odgovarajući na Hinin upit, iz HZZO-a su odbacili upozorenja udruga pacijenata koje su ih danas prozvale da novim pravilnikom nastoje, uz ostalo, ukinuti A listu lijekova i povećati participacije na B listi.   

Netočna je tvrdnja kako "HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj", navodi se u odgovoru HZZO-a te ističe da Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a donosi Ministarstvo zdravstva, a ne Zavod.

Napominje se i da su u izradi Pravilnika sudjelovali predstavnici institucija i socijalnih partnera, uz Ministarstvo zdravstva i HZZO također i HALMED, Hrvatska udruga poslodavaca, te Inovativna farmaceutska inicijativa.

Zagreb: Udruga pacijenata održala konferenciju za medije UDRUGA PACIJENATA: HZZO će ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskoj

Nikako se ne može govoriti da HZZO želi ograničiti prava na dostupnost lijekova, kada je riječ o propisu u čije su izmjene transparentno uključeni i drugi nezavisni dionici zdravstvenog sustava, kaže se odgovoru.

Ministarstvo zdravstva stavilo je nacrt Pravilnika na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, koje je završilo u petak, 8. veljače.

Svi su mogli javno se očitovati na prijedlog nacrta i dati svoje prijedloge (stručna društva, udruge, pa čak i oni koji su sudjelovali u izradi nacrta), pa je i HZZO dostavio svoje prijedloge i komentare.

Ministarstvo zdravstva će odgovoriti na dostavljene primjedbe, te na temelju primjedbi i temeljnog nacrta izraditi konačan sadržaj Pravilnika.

Stoga, unaprijed tvrditi da će novi Pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskog pogrešno je, kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO, odgovaraju iz HZZO-a na optužbe udruge pacijenata.

Udruge pacijenata su u ponedjeljak, na Svjetski dan bolesnika, optužile HZZO da novim pravilnikom potencijalno želi ukinuti osnovnu (besplatnu) listu lijekova i uvesti participaciju za sve lijekove, bez definiranog najvišeg iznosa sudjelovanja.

HZZO-ov novi pravilnik potencijalno će destimulirati stavljanje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, zaustaviti širenja indikacija za primjenu pojedinih lijekova, te omogućiti da se pojedini lijek netransparentno premješta s besplatne A liste na B listu, na kojoj su lijekovi na recept koje treba nadoplatiti, upozorili su predstavnici udruga pacijenata na konferenciji za novinare.

Tema: Hrvatska

Komentari (4)
  • Nečete vi njih uskratiti ili ne daj bože ograničit. SAMO čete im dignuti cijenu bar duplo, ako ne i troduplo.

    11. 2. 2019,   16:34
  • Bitno da znalci pljuju po americkom zdravstvenom sustavu gdje se ljecis u privatnim klinikama za cca 10% od svojih prihoda, a u HR ti uzimaju 20% i jos nista nemas :)))

    11. 2. 2019,   20:05
  • Ništa vam ne vjerujem. Nakon što nešto demantirate, dogodi se suprotno.

    11. 2. 2019,   19:45