Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HZZO: Nismo dobili zahtjev za izmjenu kriterija za Spinrazu

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HZZO je time reagirao na prosvjed koji su u subotu u Sisku organizirali Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Udrugom Kolibrići, kako bi podržali dječaka Matu Bešlića

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je u ponedjeljak kako nije zaprimio zahtjev za izmjenom kriterija za primjenu lijeka Spinraza na teret sredstava HZZO-a.

Lijek Spinraza se od 10. svibnja može primjenjivati na teret obveznog zdravstvenog osiguranja u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za pedijatrijske neuromuskularne bolesti u KBC-u Zagreb, kod bolesnika sa spinalnom mišićnom atrofijom, koji zadovoljavaju kriterije za primjenu koji su navedeni u listi lijekova, a kojima je liječenje odobrilo Bolničko povjerenstvo za lijekove.

Lijek Spinraza se, na teret HZZO-a u okviru sredstava za posebno skupe lijekove, ne može započeti primjenjivati kod bolesnika koji su na trajnoj mehaničkoj ventilaciji i stariji od 18 godina, ističe HZZO.

Sisak za Matu - Spinraza za sve PROSVJED U SISKU Poruka Kujundžiću: 'Nema više vremena, Spinraza svima...'

Ako HZZO zaprimi prijedlog za izmjenom kriterija, uz odgovarajuću dokumentaciju, prijedlog će razmatrati Povjerenstvo za lijekove, navodi se u priopćenju.

HZZO je time reagirao na prosvjed koji su u subotu u Sisku organizirali Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Udrugom Kolibrići, kako bi podržali dječaka Matu Bešlića koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, u borbi za spasonosnim lijekom Spinrazom.

Sa skupa je javno upućen zahtjev ministru zdravstva Milanu Kujundžiću da do Božića omogući nabavku lijeka za sve oboljele pod istim uvjetima.

Komentari (4)
  • Krivo di čuo. Procjena vrijednosti se nije odnosila na modificiranu verziju Barak. Ostatak komentara je ok.

    24. 12. 2018,   23:04
  • je*e se njima za djecu i građane. što je odavno standard na zapadu kod nas dolazi puževim korakom. pogotovo eritropoetin koji kod teških bolesnika i kroničnih daje odlične rezultate i život čini kvalitetnijim pogotovo kod bubrežnih bolesnika gdje može odgoditi dijalizu i do dvije godine. kolika je samo to ušteda zdravstvu a terapija je relativno jeftina od 800 do 3200 kuna ovisno o propisanoj dozi svakih četiri tjedna!!!! katastrofa što radi ministarstvo a govore o smanjenju troškova. šparaju na ljekovima a pare cure na lošoj organizaciji zdravstva i sustava medicinske usluge. ( nabava matrijala, lopovluk sigurno progutaju milijardicu )

    25. 12. 2018,   20:19