Obavijesti

News

Komentari 30

I dan danas misterij: Zubi koji eksplodiraju uz glasan prasak

I dan danas misterij: Zubi koji eksplodiraju uz glasan prasak
1

Današnji stomatolozi pretpostavljaju da su zubi pacijenata u 19. stoljeću eksplodirali zbog kemikalija koje su se nalazile u tadašnjim plombama. No ne postoji način da to dokažu

VIDEO

Zubar WH Atkinson u 19. stoljeću opisao je boljku iz noćne more - eksplodirajuće zube. Slučaj trojice pacijenata opisao je u časopisu za stomatologe 'Dental Cosmos'. 

Prvi nesretnik koji je patio od ovog fenomena bio je svećenik iz Springfielda koji je 1817. prošao pakao. 

Eksplozija okončala nepodnošljivu bol

Bol u prvom desnom donjem pretkutknjaku dovela ga je do granice ludila. U agoniji je trčao uokolo, trljao glavu u zemlju poput pobiješnjele životinje i išao do izvora gdje je gurao glavu u hladnu vodu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegova muka trajala je do idućeg dana kada mu se zub raspao na komade uz zvuk sličan pucnju. Odmah je osjetio olakšanje. Dobro se naspavao i ponovno počeo ponašati kao čovjek. 

Nekoliko kilometara dalje i 13 godina kasnije istu nevolju prošla je pacijentica Leticia D. čija bol je prošla nakon što joj je zub 'eksplodirao', a isto se dogodilo i Ani P. 1855. 

Nije se ponovilo nakon 1920.

Iako nije neobično da zub pukne, Hugh Devlin sa Stomatološkog fakulteta u Manchesteru kaže da nije nikad čuo da zubi eksplodiraju. Zapravo radi se o fenomenu koji se nije ponovio nakon 1920. 

Urednici lista 'British Dental Journal' nedavno su ukazali na prepisku iz svojih arhiva, prvi put izdanu 1965., u kojoj su opisane priče o 'detonirajućim zubima'.

Oglušila od glasnog praska


Američki stomatolog Hibler opisao je slučaj žene čiji je zub eksplodirao uz glasan prasak i gotovo je oborio, a detonacija je bila toliko glasna da je još nekoliko dana poslije bila gluha. 

Atkinson je 1860. u članku ponudio dva moguća objašnjena što izaziva ovakvu ekstremnu reakciju. Prvo je da se u zubima stvara tvar koju je nazvao 'slobodnom kaloričnom tvari' i koja povećava pritisak u zubnoj srži. Znanost je u međuvremenu dokazala da ovo objašnjenje nema smisla jer takva tvar ne postoji. 

No, druga Atkinsonova ideja djeluje vjerojatnije. Pretpostavljao je i da propadanje zuba uzrokuje nagomilavanje plinova u zubu koji su na kraju izazvali pucanje zuba. 

Ipak, Hugh Devlin ne vjeruje u to. On kaže da je mala vjerojatnost da se u zubu skupi dovoljno plinova da eksplodiraju jer su zubi izuzetno jaki. 

Eksploziju su najvjerojatnije uzrokovale kemikalije u plombi

Zubari u 19. stoljeću nisu znali kako nastaje karijes, vjerovali su da nastaje u samom zubu. Tek u prošlom stoljeću počeli smo shvaćati da karijes uzrokuje ishrana i nagomilavanje bakterija na površini zuba, rekao je on za BBC.

Odgovor vjerojatno leži u kemikalijama koje su se koristile u prvim plombama. 

Prije pojave amalgama 1830-tih godina, za ispunjavanje šupljina u zubima koristili su se različiti metali, uključujući olovo, kositar, srebro i razne legure. 

Usta pretovrena u bateriju

Andrea Sela, stručnjak za neorgansku kemiju na Sveučilištu u Londonu, ističe da bi korištenje dva različita metala stvorilo elektrokemijsku ćeliju, a kao posljedica toga, usta bi bila pretvorena u bateriju niske voltaže.

- Zbog mješavine metala u ustima, moguća je spontana elektroliza. Moje omiljeno objašnjenje je da ako su plombe bile loše napravljene, tako da je dio šupljine ostao neispunjen, to bi značilo stvaranje vodika unutar zuba - objasnila je. 

Već oslabljeni zub mogao je puknuti pod takvim pritiskom, a vodik može eksplodirati ako se zapali, naprimjer kako je pacijent pušio ili ako je željezna plomba izazvala iskru u ustima.

Nažalost, nema dokaza da je bilo koji od spomenutih pacijenata imao plombirane zube. Prema tome, ili je nepoznati proces izazivao eksplozije ili su pacijenti pretjerivali u opisivanju simptoma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a