Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'I dan pregovora je previše ako se pokušava spojiti nespojivo'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tjedan nije puno ako je Most konstruktivan, a ako se pokušava spojiti nespojivo, i dan je previše, rekao je u ponedjeljak predsjednik IDS-a Boris Miletić

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić rekao je u ponedjeljak navečer u Pazinu nakon sjednice Predsjedništva stranke kako dodatnih tjedan dana razgovora s predstavnicima Mosta nezavisnih lista nije puno ako su namjere "dobre i konstruktivne", ali da je svaki dan previše ako se, kako je rekao, "pokušava spojiti nespojivo".

  "Kao što je poznato, stranke lijevo-liberalnog centra u duhu zajedništva poduprle su kandidata Mosta za predsjednika Sabora, što međutim nije urodilo plodom i Sabor nije konstituiran. Smatram da se već tada jasno vidjelo tko je za dogovor," kazao je Hini Miletić. Da je tad postignut konsenzus, Sabor bi se već konstituirao i počeli bismo raditi, dodao je.

"No ako se ni to nije moglo dogoditi, kako bi mogli, na takav način, izabrati mandatara vlade," pitao je Boris Miletić i dodao da "dodatnih tjedan dana razgovora nije puno, ako su namjere dobre i konstruktivne".  Međutim, ako se pokušava "spojiti nespojivo, držim da je svaki izgubljeni dan previše", rekao je.

"Jasno je da je odluka upravo na Mostu. Bez njihove odluke nije moguće sastaviti parlamentarnu većinu. Ukoliko Most ne može donijeti odluku, onda bi bio red to priopćiti svim stranama i prije svega hrvatskoj javnosti," zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.


Komentari (65)
  • Je li Kukuriku u medijima otvoreno najavio državni udar? Kukuriku uopće ne namjeravaju otići s vlasti, ni mirnim putem, ni ikako. Kukuriku igraju na sve ili ništa, na bilo koji način, po bilo koju cijenu. Nakon izbornog poraza i javne propasti trgovine zastupničkim mandatima s Prgometom, Kukuriku družinu je kompletno napustio zdrav razum, pa svoje prave namjere čak javno priznaju. Prva je bila jučerašnja tipično nekoherentna, ali znakovita Milanovićeva izjava: " Četiri godine mi možemo na ovakav način funkcionirati kao manjinska vlada, ... – U tom trenutku predsjednik države nema nikakvu ulogu, a naročito kad se Sabor konstituira. Onda treba tražiti mandatara i dok nitko ne dobije mandat, nikakvi rokovi ne počinju teći" Smatra i kako predsjednica zbog nekonstituiranja Sabora ne može imenovati tehničku vladu. – Predsjednica ne može ni raspisati izbore" Uslijedila je tirada Peđe Grbina danas na radiju: Na upit je veljača krajnji rok dodao je da je krajnji rok za četiri godine. 'Krajnji rok je za četiri godine. Krajnji rok za raspisivanje izbora je četiri godine od konstituiranja Sabora" Otklonimo svaku sumnju o čemu njih dvojica govore. Evo današnjeg članka u jednom od SDP partijskih biltena: Na korak do velike ustavne krize: Vlada ne bi pustila privremenu vladu u Banske dvore... Ako predsjednica donese nekakvu odluku o nestranačkoj vladi i novim izborima, to neće ništa značiti. Mi bismo tu odluku u potpunosti ignorirali. Naša bi Vlada, jedina legalna, nastavila normalno raditi, ta predsjedničina »vlada« sigurno ne bi mogla ući u Banske dvore, morala bi se sastajati na Pantovčaku. Također, nema mogućnosti da predsjednica bez naše Vlade organizira nove izbore" rekao nam je jučer jedan Vladin dužnosnik..." Ne bi to bila nikakva "ustavna kriza". To bi bio puč. Državni udar.

    7. 12. 2015,   23:22
  • Draga mi je Istra, ali previše pametuju i hoće biti nešto posebno i više od ostalih, podsjećaju me na slovence u bivšoj SFRJ, a ni sada nisu puno drugačiji. Kako se samo ljute kada ih Europa svrsta u Balkan ( zapadni ). Istrijani, tu ste s nama i kusajte s nama sve, rata niste (srećom) okusili na svome teritoriju i sada bi nešto glumili nauštrub npr. poharane i ratom napaćene Slavonije. Neće moći.

    7. 12. 2015,   23:51
  • ids strahuje ,jer ako se stvori velika koalicija njihove ruke u saboru drastično gube na cijeni naravno da nisu za veliko spajanje

    7. 12. 2015,   23:11