Obavijesti

News

Komentari 44

I Europska komisija potvrdila je da je obrazovna reforma dobra

I Europska komisija potvrdila je da je obrazovna reforma dobra

Učenici i roditelji ne moraju se bojati da neće dobiti kvalitetno obrazovanje. Kako sam se zalagala za štrajk, tako ću se zalagati i da učenici ne ostanu zakinuti, kazala je ministrica Blaženka Divjak

VIDEO

Očito Europska komisija dobro prati što mi obećajemo, kako planiramo i kako to izvršavamo. Ja sam posebno zadovoljna, ne samo zato jer je prepoznato da je nakon eksperimentalne faze ova frontalna provedba kurikularne reforme ide i prema planu i prema kvalitetnim pokazateljima, nego se i posebno se pohvaljuje i edukacija nastavnika i promjene u strukovnom obrazovanju. Dakle, prema tim kriterijima, očito dobro stojimo, kazala je jučer za NI televiziju ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tako je komentirala izvješće Europske komisije o potezima Vlade RH u 2019., prema kojem je reforma obrazovanja dobila prolaznu ocjenu. Europska komisija pritom je Hrvatskoj poručila da korupcija nije iskorijenjena, te da treba reformirati sustav javnih plaća i zdravstvo, uz produljenje radnog vijeka.

Divjak je istaknula kako je dobro da njezin rad i reforme ocjenjuju EK i eksperti, te da će vrijeme pokazati da su "reforme bile važne, nužne i uspješne". Dodala je i kako obrazovna reforma u Hrvatskoj, unatoč jednomjesečnom štrajku idu dobro.

- Nekad se u javnosti više naglasak daje na nekim izoliranim primjerima, slučajevima, a teško se vidi velika opća slika, a ona je takva da mi po prvi put u modernoj Hrvatskoj imamo jednu ovakvu, sveobuhvatnu reformu - kazala je Divjak, napomenuvši kako u ponedjeljak završava prvi savjetnički posjet svim školama u Hrvatskoj, a ocjene koje su dali nastavnici i učitelji mentorima i edukaciji su vrlo visoke:

- 87 posto njih prepoznaje ovo kao vrlo kvalitetan iskorak, zadovoljni su su edukacijama, a 96 posto vidi vrijednost toga da se s učenicima radi na način da oni budu aktivni u nastavi, da rješavaju probleme, da aktivno misle i u tom smislu mislim da moramo biti zadovoljni.

Ministrica je potvrdila kako će za tjedan dana svi tableti biti u školama, te da je ove godine za opremanje škola uloženo rekordnih 10 milijuna kuna iz državnog proračuna. Divjak ističe i kako neće biti problema s nastavom.

- Što se tiče samih nadoknada, mi ćemo sve to riješti i sve informacije koje dobivamo iz škole su takve da se roditelji, i učenici ne trebaju bojati da kvalitetno obrazovanje neće biti isporučeno. Kao što sam se svojevremeno stvarno zalagala za pravo na štrajk i ostvarenje materijalnih prava gdje su učitelji stvarno iskoristi svoje ustavno pravo, tako sada inzistiram i tražim i da se i učenicima isporuči kvalitetno obrazovanje - zaključila je Divjak, koja se nije htjela izjasniti o tome kojeg predsjedničkog kandidata podržava. Kako je kazala, važno je da se u kampanji ističu velike teme poput klimatskih promjena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.