Obavijesti

News

Komentari 57

'I istospolni partneri imaju pravo na udomljavanje djece'

'I istospolni partneri imaju pravo na udomljavanje djece'
1

Zastupnici GLAS-a uputili su u saborsku proceduru izmjene Zakona o udomiteljstvu kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim i neformalnim životnim partnerima

VIDEO

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a, osvrnula se u Saboru u petak na odluku Ustavnog suda prema kojoj se dozvoljava udomljavanje djece istospolnim brakovima. 

- Ustavni sud donio je odluku u kojoj nas podsjeća kako smo u svakodnevnom djelovanju svi dužni pridržavati se Ustava, koji nam jasno zabranjuje diskriminaciju i jamči jednakost pred zakonom. Podsjetio nas je i na svrhu udomiteljstva, da nije važno u kakvoj zajednici živi udomitelj nego da djetetu i odraslom kojeg udomljuje pruži sve najbolje. Upozorio nas je da kod predlaganja donošenja Zakona o udomiteljstvu nisu izneseni niti uvjerljivi niti objektivni argumenti kojima bi se opravdala njegova restriktivnost, da istospolni partneri imaju pravni status zajednice obiteljskog života i sva prava koja iz toga proizlaze - navela je Mrak-Taritaš naglasivši kako je realnost u Hrvatskoj, nažalost, potpuno drugačija. 

-  Imali smo prilike vidjeti da je tu odluku jedna ravnateljica Centra za socijalnu skrb odlučila ne poštivati. Dakle, imamo situaciju, a imat ćemo ih i ubuduće, da će doći zahtjev nekog ravnatelja ili ravnateljice, koji će uzeti zakon i reći kako u zakonu to ne piše - istaknula je dodavši kako je zato GLAS u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o udomiteljstvu kojim bi se jasno definiralo omogućavanje životnim i neformalnim partnerima stjecanje statusa udomiteljske obitelji.

GLAS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh istaknuo je kako ih zabrinjava ignorancija i licemjerje Vlade i resornog ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pitanje trajnog zbrinjavanja djece, koja ovog trenutka žive u domovima, je nešto što je vruća tema već nekoliko godina i zbog prijašnjih rasprava o Zakonu o usvajanju, a i Zakona o udomiteljstvu. GLAS je u nekoliko navrata upozoravao nadležno ministarstvo da je situacija neodrživa jer se ponašamo kao da je pred vratima dječijih domova velika gužva - rekao je dodajući kako to, nažalost, nije tako.

- Jako puno djece je još uvijek u ustanovama, a država se ponaša kao da to nije nikakav društveni problem, a s druge strane licemjerno govori o mjerama obiteljske i demografske politike. A u ovom konkretnom slučaju gdje treba napraviti iskorak i pružiti djeci mogućnost da odrastaju u obiteljima, ne čini ništa - poručio je. 

Odluka Ustavnog suda, dodao je, otrijeznila je mnoge i pokazala da u pitanju skrbi i prava djeteta ne smije biti kompromisa.

- Našim prijedlogom bi se omogućilo povećanje broja udomiteljstva i drastično smanjenje djece koja živi u domovima - istaknuo je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović