Obavijesti

News

Komentari 193

I mi ovo plaćamo: Zastupnici se vrijeđaju, prekidaju sjednice

I mi ovo plaćamo: Zastupnici se vrijeđaju, prekidaju sjednice
1

PRAVI CIRKUS Cika, dobacivanja, dreka i opomene orili su se jučer Saborom. Oporba je ‘okupirala’ govornicu pa je Željko Reiner prekinuo sjednicu

VIDEO

Saborska sjednica je naglo prekinuta u srijedu nakon što je oporba počela prosvjedovati što se, zbog prebrzo raspravljenog rasporeda zakona, planira nastaviti sa Zakonom o poljoprivredi koji je na dnevnom redu trebao biti tek sutra. 

Oporba je, nakon niza neuvaženih pritužbi, odlučila bez reda i dozvole izlaziti na saborsku govornicu, zbog čega je predsjedavajući Željko Reiner prvo prekinuo sjednicu na 10 minuta, a onda i potpuno za danas. 

Uskoro je Ivan Pernar (Živi zid) na svom Facebook profilu objavio snimku svađe u saboru. U jednom trenutku je u kadar ušao i Stevo Culej koji se obratio braniteljima: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Poštovani moji, dok vi sjedite kod kuće, evo što vam se događa u Saboru. Pogledajte ove moje kolege koji su prisutni pa razmislite kome ste dali državu da je vodi - rekao je. 

A onda je eskaliralo. Culej je vikao kako će ih "sve potrat kući", a netko drugi je na to doviknuo kako ih ima još "branitelja s oružjem". 

- Nismo se bojali ni u Gradiški ni u Vukovaru - urla netko u pozadini. 

'Ako nema vremena, nećemo raditi božićnu stanku' 

Lex fotelja, lex uhljeb ili lex Mikulić donosi se kako bi HDZ što prije stvorio funkciju za jednog člana, Andriju Mikulića. Ako nema vremena da pojedinačno raspravimo ova 33 zakona, pozivam vas da ne radimo božićnu stanku. 
Prozivao je tako u Saboru Gordan Maras (SDP) vladajuće. 


Saborska atmosfera se užarila jer su vladajući objedinjeno raspravljali o 33 zakona, a SDP i Most su tražili da se o svakoj točki raspravi pojedinačno. Pobunili su se jer smatraju da je objedinjenom raspravom Sabor bio podređen HDZ-u te, trenutačno, zastupniku i predsjedniku Zagrebačke skupštine Andriji Mikuliću.

Šutnja - kazna za Marasa 


- Dajete faraonske ovlasti jednom čovjeku - prozvao ih je mostovac Marko Sladoljev. Zbog prepucavanja oko objedinjene rasprave predsjedavajući Željko Reiner htio je zastupnike ušutkati glasanjem, no to je dovelo do novih svađa. Oporba mu je predbacivala kako nema kvoruma za glasanje, a Reiner ih je uvjeravao da mu je za to potrebna samo većina od prisutnih zastupnika. Reiner je zbog dobacivanja dijelio opomene oporbenjacima, a Maras ga je toliko izbacio iz takta da mu je do kraja dana zabranio govoriti u sabornici.

Naglo prekinuli Sabor: 'Neka nas straža sad sve iznosi van!'
Naglo prekinuli Sabor: 'Neka nas straža sad sve iznosi van!'


- Polako, zašto ste nervozni? Polako, pa izglasat ćete sve što je u interesu HDZ-a, koga briga za Sabor - dobacio je ironično SDP-ovac Željko Jovanović.


- Ovaj Poslovnik je prilagođen tome da radite što i kako hoćete - pridružio se SDP-ovcima i Miro Bulj (Most), pa je i on zaradio opomenu. Reiner ih je upozorio kako ovo “nije plac, nego Hrvatski sabor”. Bunili su se i zastupnici Živog zida.


- Skandalozno da se sve to objedini u raspravi samo kako bi se dala pozicija čovjeku upletenom u potencijalne nezakonitosti, na što upućuje i nalaz Državne revizije iz 2016. Rudarske koncesije dodjeljivane su netransparentno, pogodujući krugu ljudi oko Mikulića - poručio je Branimir Bunjac. Na “lavlju pobunu” iz redova oporbe odgovorila je HDZ-ovka Marija Jelkovac.


- Prijedlog o objedinjenoj raspravi predložio je Odbor za zakonodavstvo, i to jednoglasno, u čemu su sudjelovali i opozicija i vladajući. Nema tu ništa zbog čega bi se trebali raditi ovakvi politikantski skečevi u Saboru - zaključila je. 


Kaos u Saboru: Reiner Marasu zabranio govoriti do kraja dana
Kaos u Saboru: Reiner Marasu zabranio govoriti do kraja dana

Zbog prebrzo raspravljenog jučerašnjeg rasporeda zakona, planirali su nastaviti sa Zakonom o poljoprivredi koji je na dnevnom redu trebao biti tek sutra. Zato je oporba, nakon niza pritužbi koje nisu uvažene, odlučila bez reda i dozvole izlaziti na saborsku govornicu, zbog čega je predsjedavajući Željko Reiner prvo prekinuo sjednicu na 10 minuta, a onda i potpuno.

'Nek' nas sve nosi straža' 

- Prekinimo sjednicu - vikao je mostovac Miro Bulj, a Reiner je pokušavao objašnjavati da je zakon bio na rasporedu za ovaj tjedan, pa nije problem ako se raspravi malo ranije.

- Ne vidim zašto toliko činite probleme - dodao je Reiner. Bulj je izišao pred govornicu, a da mu predsjedavajući nije dao riječ, pa je zaradio opomenu s oduzimanjem riječi. Isto je napravio i Grmoja, pa opet Bulj.

Reiner je zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja iz sabornice.

Netko iz redova HDZ-ovaca tad je dobacio Bulju: “Čobane!”, a on je uzvratio da je na to ponosan.

Tad je desetak oporbenih zastupnika koji su bili u dvorani okružilo govornicu - mostovci Nikola Grmoja, Miro Bulj, Tomislav Panenić i Robert Podolnjak, SDP-ovci Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Saša Đujić, HSS-ovci Željko Lenart, Davor Vlaović i Mladen Madjer te Branimir Bunjac iz Živog zida - te poručilo: “Neka nas straža sve sad nosi”, pa je sjednica prekinuta. Oporba je prigovorila što im se nezavisni Tomislav Žagar i Marko Vučetić nisu pridružili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti