Obavijesti

News

Komentari 100

'I moj brat je poginuo u DIV-u, znala sam da neće biti jedini...'

'I moj brat je poginuo u DIV-u, znala sam da neće biti jedini...'
1

Samo sam čekala trenutak kad će se ponoviti nesreća kao 2012. kad je poginuo moj brat. Tvrtka DIV ponudila je roditeljima 1000 kuna svaki mjesec do kraja života ako ih ne tužimo, kaže sestra Karolina Baškarad

VIDEO

Tragična smrt dvojice radnika tvornice vijaka u bazenu pogona galvanizacije šokirala je jutros cijeli kninski kraj. Nažalost, nije to prvi smrtni slučaj u DIV-u. Još prije sedam godina 31-godišnji radnik Robert Baškarad poginuo je na nevjerojatan način. Kamion za koji su svi svjedoci, također radnici u DIV-u, tvrdili da je bio pod ručnom, pokrenuo se pod nerazjašnjenim okolnostima i prignječio ga.

Nije mu bilo pomoći, baš kao ni dvojici radnika koji su u ponedjeljak ujutro smrtno stradali u istoj tvornici vijaka. Najprije je bazen u kojem se nalazi vodena otopina na nepoznat način došao u kontakt sa strujom pa je strujni udar doživio 34-godišnjak koji ga je čistio, potom mu je u pomoć pokušao priskočiti 20-godišnjak. Uhvatio ga je za ruku, ali i njega je ubio strujni udar.

Strujni udar? Poginula dvojica radnika u tvornici DIV u Kninu
Strujni udar? Poginula dvojica radnika u tvornici DIV u Kninu

- Samo sam čekala trenutak kad će se opet dogoditi nesreća u DIV-u. Jer tamo svi rade sve, a to tako ne ide. Kamionom koji je usmrtio mog brata Roberta 2012. godine u trenutku nesreće upravljao je čovjek koji je zapravo bio armirač, uopće nije bio vozač... - priča nam Karolina Baškarad, sestra radnika kojeg je prije sedam godina u krugu tvornice prignječio kamion. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Znate, taj kamion nije ni trebao biti pokrenut. Jer bio je sam kraj smjene. Već su bili gotovi za taj dan. Moj brat je nosio kavu i bio je okrenut leđima, kamion nije ni vidio. Iz nekog razloga odlučili su ipak iskrcati još materijal koji im je ostao, valjda da ne ostavljaju posao za sutra. I ubio ga je taj kamion koji je bio proizveden 1982. godine. U trenutku nesreće bio je 30 godina star i bio je za staro željezo, a ne za upotrebu. Niti je kočnica radila kako valja niti išta - tvrdi Karolina, čija obitelj i nakon sedam godina čeka odštetu za bratovu smrt.

- Protiv četiri osobe bila je podignuta optužnica i jedan od njih je nepravomoćno osuđen, ali uložena je žalba i taj proces je još u tijeku. Iz DIV-a su nam uplatili financijsku pomoć za pogreb brata, griješila bih dušu da kažem kako nisu htjeli pomoći, ali nakon toga su našim roditeljima ponudili da će im plaćati samo tisuću kuna mjesečno do kraja života ako ih ne tužimo. Tužili smo ih i dobili spor, opet nepravomoćno i oni su se žalili pa sad čekamo da i ta građanska parnica završi - kaže sestra radnika poginulog 2012.

Vlasnik tvrtke DIV (Debeljak - izrada vijaka) je inače Tomislav Debeljak (44), kojega nazivaju i "kraljem vijaka". U njegovom vlasništvu je i Brodosplit, a 2003. preuzeo je kninsku tvornicu vijaka TVIK. Vrijednost DIV grupe procjenjuje se na više od 300 milijuna eura. 

Debeljaka je zajedno s još trojicom radnika policija prijavila Državnom odvjetništvu zbog smrti Baškarada u krugu tvornice 17. listopada 2012. godine. Bili su osumnjičeni da vozilo Iveco Magirus nije bilo ispravno održavano. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.