Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I Most bi ukinuo Ministarstvo branitelja, HDZ neće niti čuti

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić kazao je kako njegova stranka Ministarstvo branitelja smatra viškom. Most podržava tu ideju i traži javnu raspravu o toj temi

Nakon poruka iz HSP-a AS da bi se ministarstvo branitelja trebalo ukinuti, stižu informacije da i Most podržava tu ideju.

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić je kazala kako će Most poduprijeti stajalište branitelja da njihova prava budu ujedinjena jednim zakonom. Dodala je kako o tome hoće li to biti u okviru posebnog ministarstva ili MORH-a, trebaju odlučiti oni sami. A priori Most nije protiv bilo kojeg rješenja za koje se postigne konsenzus i koje bude odgovaralo braniteljima. Naglasila je kako Most smatra da svakako treba smanjiti broj ministarstava, javlja HRT.

POGLEDAJTE VIDEO: HSP AS i Most smatraju da bi prava branitelja i njihovih obitelji trebala biti pod nadležnosti MORH - a

Podsjetimo, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, koji je i član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, u utorak je za HTV izjavio kako se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila kako je Ministarstvo branitelja "višak", s obzirom da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane.

Ministri pomorstva prometa i infrastrukture te graditeljstva i prostornog uređenja Oleg Butković i Lovro Kuščević izjavili su u srijedu, uoči sjednice Vlade, kako su protiv spajanja ministarstava hrvatskih branitelja i obrane.

- Ministarstvo branitelja treba ostati Ministarstvo branitelja, kratko je novinarima rekao ministar Butković.

Kuščević je također protiv spajanja ta dva ministarstva, istaknuvši kako o takvoj mogućnosti nema nikakvih saznanja. 

- Mislim da je to vrlo važno ministarstvo i radi se o ljudima koji su dali svoju žrtvu za domovinu. Moramo brinuti o tim ljudima, kazao je. 

- Mislim da je to tema koju treba puno ozbiljnije razmotriti, komentirao je ministar Kuščević medijska nagađanja o spajanju tih ministarstava.

Oba ministra ustvrdili su kako njihovi resori i Vlada odlično funkcioniraju te da će Vlada uskoro biti kompletirana.

Naime, nakon ostavke Mije Crnoje ostalo je upražnjeno mjesto ministra hrvatskih branitelja, a očekuje se da će Vlada u srijedu na zatvorenom dijelu sjednice imenovati zamjenike i pomoćnike ministara.

Komentari (190)
  • U ovom slučaju , podržavam Most. Branitelji zaslužuju poštovanje , ali ne trebaju imati posebno ministarstvo.

    17. 2. 2016,   13:03
  • Broj ministarstava treba smanjiti, za branitelje je čisto u redu da budu u okviru ministarstva obrane. Dosta je izigravanja pijanih bogataša, ljudi nam gladuju. Pozdravljam štednju gdje god je moguće!

    17. 2. 2016,   13:06
  • Treba to ukinut i naplatit štakorašima parkiranje ispred bivšeg minisarstva . Dobro je da nije to reko SDP jer bi bilo rata . Tolko o demokraciji .

    17. 2. 2016,   13:43