Obavijesti

News

Komentari 68

I Orah ima rješenje za dužnike u francima, ključna je suradnja

I Orah ima rješenje za dužnike u francima, ključna je suradnja
1

Stranka Mirele Holy je za to da sve strane preuzmu odgovornost i spase ljude od dužničkog ropstva. Vladu pozivaju da im iziđe u susret s poreznim olakšicama

VIDEO

Nakon dva sastanka radne skupine koja pokušava pronaći dugoročno rješenje za dužnike s kreditima vezanim za švicarce, čini se kako je dogovor predaleko. Bankari i Udruga Franak nisu se usuglasili niti o osnovnim stvarima - pomoći svima ili samo nekima, najsiromašnijima.

Odugovlačenja se dužnici najviše boje. Vremena nemaju. ORaH je iznio jedan od konkretnijih prijedloga, ali naglašavaju da će rad na detaljima i suradnja biti ključni.

- Potrebno je obračunati preplaćene kamate u CHF zbog samovoljnih i nezakonitih odluka banaka o povećanju kamata. Za taj iznos umanjiti preostalu glavnicu u francima. Preostalu glavnicu konvertirati prema pravednom tečaju (početni tečaj koji je vrijedio prilikom ugovaranja kredita uvećan za 20 posto, što je u skladu s izvanrednim okolnostima) - objašnjavaju. O tome u koju valutu bi konvertirali kredite moraju se usuglasiti sve strane. Smatraju da bi to proizvelo lanac pozitivnih posljedica: smanjio bi se udio loših kredita, raslo bi povjerenje u banke i HNB bi im mogao i trebao smanjiti obvezne rezervacije.

- Vlada i Ministarstvo financija trebaju ponuditi bankama da raspodijele troškove nastale tijekom cijelog razdoblja do otplate kredita. Također, ako banke pokažu volju i pristanu na kompromis, izbjegli bi se i troškovi koji bi mogli nastati u privatnim sudskim postupcima protiv njih - kažu u ORaH-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vladu pozivaju da im iziđe u susret s poreznim olakšicama.

Franak napominje da modelu nedostaje definicija kamatne stope koja bi vrijedila za daljnju otplatu, ali se to još može ispregovarati.

- Banke su jasno odbile bilo kakvu konverziju kreditnih plasmana u kune, zbog čega su predstavnici Udruge Franak napustili sastanak. Nadamo se da će banke shvatiti da uništavanjem građana zapravo režu granu na kojoj sjede - kažu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina