Obavijesti

News

Komentari 93

I suzu je pustio da mu smanje kaznu: Komšić kaže da se kaje

I suzu je pustio da mu smanje kaznu: Komšić kaže da se kaje
6

Nikad nisam namjeravao Kristini oduzeti život. Svjestan sam da sam uništio i živote dviju obitelji, njezine i svoje, i kajem se i kajat ću se dok sam živ, rekao je David Komšić

VIDEO

Videolinkom iz Kaznionice u Lepoglavi pratio je sjednicu trećeg stupnja Vrhovnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama na presudu kojom je nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog teškog ubojstva trudne Kristine Krupljan (18).

Dok se obraćao sudskom vijeću, u sudnici su zaplakale i njegova majka Olivera i Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:03

- Ja se cijelog događaja i ne sjećam, a nakon tog tragičnog događaja poduzeo sam sve radnje kako bi se Kristini pokušalo pomoći. Svakim danom mi je sve teže nositi se s tim što sam Kristini oduzeo život. Djevojci koju sam volio i koja mi je bila sve u životu - kroz suze je govorio David Komšić. Dotad je sjednicu pratio pognute glave pogleda usmjerenog u pod. Sudsko vijeće je u ponedjeljak saslušalo žalbe njegova branitelja Veljka Miljevića i županijske državne odvjetnice, a pročitali su i žalbu njegovih roditelja. Odluku o žalbama stranke će dobiti pismenim putem, a bit će objavljena i na stranicama suda.

Očekujem da mu se vrati kazna od 30 godina ili da mu još povećaju kaznu, samo da je ne smanje, rekla je Kristinina majka Vesna Krupljan nakon sjednice.

Dodala je kako priželjkuje da sve završi što prije i da dobije pravomoćnu presudu jer više psihički ni fizički ne može podnijeti neizvjesnost.

Izbo Kristinu 88 puta, na sudu zaplakao: 'Nisam je htio ubiti'
Izbo Kristinu 88 puta, na sudu zaplakao: 'Nisam je htio ubiti'

Komšićev branitelj Veljko Miljević iznio je niz argumenata koje je naveo u žalbi. Tvrdi da je tijekom postupka došlo do povrede Zakona o kaznenom postupku pa je, između ostalog, naveo i da je izreka presude proturječna obrazloženju te niz drugih. Obrana i dalje smatra da nije riječ o teškom ubojstvu, nego o usmrćenju, blažem kaznenom djelu za koje je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora. Također, zdušno je branio tezu da se na Komšića treba primijeniti Zakon o sudovima za mladež.

- Kazna koja mu je izrečena nije dostatna ni za specijalnu ni generalnu prevenciju - oštra je bila tužiteljica, koja smatra da je Komšić ubio Kristinu iz bezobzirne osvete.

Vrhovni sud je već u drugom stupnja Komšiću smanjio kaznu s 30 na 25 godina zatvora. Naime, zaključili su da Županijski sud u Zagrebu, koji je donosio prvostupanjsku presudu, neopravdano nije uzeo njegovo priznanje, kajanje i žaljenje zbog učinjenog kao olakotnu okolnost. Također, kao otegotnu okolnost prilikom izricanja visine kazne uzeli su presudu, koja u vrijeme ubojstva još nije bila pravomoćna.

Nastavlja se suđenje Davidu Komšiću za premlaćivanje Kristine Krupljan

Iako Vrhovni sud Komšiću može potvrditi presudu, smanjiti ili povećati kaznu te vratiti suđenje na početak, posljednji scenarij čini se najmanje izgledan. Naime, Vrhovni sud je u drugom stupnju već zauzeo stav o dijelu argumenata iz žalbi, pa i o tome je li trebalo primijeniti Zakon o sudovima za mladež i je li mu se trebalo suditi za usmrćenje.

Na toj sjednici se moglo čuti i da je ljubavna veza Davida i Kristine bila vrlo intenzivna i burna. Zajedno su bili od 8. razreda osnovne škole, sjedili su zajedno u klupi. Stalno su prekidali i mirili se.

Prema riječima jednog svjedoka, nisu mogli jedan bez drugoga ni jedan s drugim. David je znao da je Kristina započela drugu vezu s mnogo starijim muškarcem, njih dvoje su ga u porukama nazivali “deda”, i da je Kristina trudna. Prije ubojstva bili su na večeri u restoranu u Skalinskoj. Što je bilo kasnije, vjerojatno se nikad neće saznati, jer je Kristina mrtva, a Komšić tvrdi da se samog događaja ne sjeća.

Kristinu je nožem izbo 88 puta. Imala je i obrambene ozljede, iz kojih je vještakinja zaključila da smrt nije nastupila trenutačno i da je žrtva patila. I tragovi njezinih tenisica na staklu automobila govore da se pokušavala poduprijeti nogama i oduprijeti napadu.

- Žao mi je što sam Kristini i njezinu djetetu oduzeo pravo na život. S njom sam proveo pet najljepših godina svog života. Ne prođe ni dan da je se ne sjetim. Sjetim je se svakog jutra, svakog dana i svake večeri prije nego što idem spavati. Kad god čujem pjesmu koju smo voljeli ili se sjetim filma koji smo gledali zajedno, dao bih svoj život da vratim njen - rekao je Komšić u ožujku ove godine kad se videolinkom javio na sjednicu drugostupanjskog vijeća. I tad je plakao, no njegove suze nisu ganule majku žrtve.

Komšići bez komentara

Trećestupanjsku sjednicu Vrhovnog suda u slučaju Davida Komšića pratila je njegova majka Olivera. Komšići u ponedjeljak nisu željeli davati izjave. Čekaju odluku suda i nadaju se da će uvažiti njihove argumente.

Kristinina majka Vesna Krupljan želi da sve što prije završi i da ovaj slučaj napokon dobije pravomoćni epilog.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u