Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I za traktorsku prikolicu su im htjeli naplatiti RTV pristojbu

Leasing kuće moraju HRT-u slati podatke o registracijama motornih vozila. Nije važno to što prikolica nema motor. Nakon žalbe su račun ipak stornirali

Nazvala sam HRT i zamolila kontakt električara koji ugrađuje radio u traktorske prikolice. Samo su se nasmijali. Znali su zašto zovem, ispričala nam je čitateljica koja je dobila račun za RTV pristojbu nakon što je traktorsku prikolicu u siječnju kupila na leasing.

Na računu piše da za prosinac treba platiti 80 kuna za radio u prijevoznom sredstvu.

- Prema Zakonu o HRT-u i dopunama Zakona koje su bile na snazi do 16. listopada 2018., leasing društva morala su bez naknade dostavljati HRT-u informacije o registracijskim oznakama motornih vozila zbog naplate mjesečne pristojbe - kažu u HRT-u.

Pozitivni zakonski propisi 

Dodaju kako pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik koji posjeduju. Krajnji rok za prijavu je 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom.

U PBZ leasingu, koji je poslao HRT-u podatke o registraciji, čini se da ne znaju kako je prikolica po definiciji vozilo bez svoje pogonske snage koje se dodaje vozilu s motorom, pa prema navedenim zakonskim propisima HRT-u ne treba “dostavljati informacije o registarskim oznakama zbog naplate mjesečne pristojbe”. Na konkretna pitanja o prikolici, opravdali su se, ne mogu odgovarati “zbog odredbi Zakona o leasingu koje se odnose na obvezu čuvanja povjerljivih podataka”. Pohvalili su se kako “postupaju sukladno pozitivnim zakonskim propisima”.

Briga za poljoprivredu 

Prema podacima koje je primio od PBZ leasinga, HRT je poslao račune i obavijest da radijski prijamnici u motornim vozilima podliježu obvezi plaćanja mjesečne pristojbe. To je dobila i vlasnica prikolice, odnosno “traktorskog priključnog vozila”. Stornirali su račun tek nakon njezina upozorenja.

- Nismo primili obavijest je li riječ o prikolici, motociklu ili drugom prijevoznom sredstvu nego samo podatke o registarskim oznakama! Sukladno Vašoj obavijesti, račun je storniran - javili su joj iz HRT-a.

A možda je u cijeloj priči važna bila i briga o poljoprivredi. Istraživanje škole u engleskom Essexu, sjeveroistočno od Londona, pokazalo je da emitiranje glazbe i razgovornih radijskih emisija smiruje odojke, pa više sišu i brže rastu. No pitanje je koliko je to važno kad se u prikolici voze u klaonicu.

Tema: Hrvatska

Komentari (137)
  • HRT je nakon HDZa najvece zlo u ovoj drzavi

    24. 12. 2018,   16:19
  • platiti nešto kaj ne koristiš? kodirajte si vaše programe pa tko želi nek plati i gleda..

    24. 12. 2018,   16:22
  • To je legalno lihvarenje od strane HRT-a.

    24. 12. 2018,   16:13