Obavijesti

News

Komentari 298

Davidov otac: "Proslave Nove neće biti. Dodik je zločinac"

Davidov otac: "Proslave Nove neće biti. Dodik je zločinac"
20

Želimo pokazati da smo protiv bahatosti i brutalnosti policije u susjednoj državi koja je pokazala kako ne radi u službi građana, rekla nam je organizatorica zagrebačke prosvjedne akcije 'Srce za Davida'

VIDEO

POSLJEDNJE INFORMACIJE:

20.30 - Davidova majka zahvalila je svima na dolasku, a prosvjednici su se razišli oko 20 sati.

20.00 - Okupljanje je ponovo predvodio Davidov otac Davor a policajcima koji su prosvjednicima zapriječili prilaz Trgu Krajine poručio je kako će im kada sve prođe vjerojatno njihov ministar Dragan Lukač koji stoji iza zabrane okupljanja trebati hraniti djecu.

Upozorio ih je kako su trebali odbiti zapovjedi Lukača i 'Burle' što je postao uobičajeni pogrdni naziv za Milorada Dodika a dodao je kako im nakon što su ipak tukli narod krv s ruku više ne može ništa oprati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Razmislite o tome - kazao je Davor Dragičević policajcima dodajući kako oni stoje nasuprot narodu kojemu možda mogu zabraniti stajanje na gradskom trgu ali ne mogu prosvjednu šetnju.

Kazao je to nakon što su deseci teško opremljenih policajaca uputili zapovijest da se udalje ili će ih rastjerati silom.

Davor Dragičević te stotine prosvjednika među kojima je bio i oporbeni zastupnik u parlamentu RS Draško Stanivuković nakon toga su se u koloni zaputili banjolučkim ulicama noseći upaljene svijeće i Davidove portrete i uzvikujući "Pravda" i "Ubojice".

- Mi smo gradska raja. Mi nismo Milorad Dodik ni njegov Emir Kusturica - kazao je Davidov otac očevidno komentirajući Dodikovo navodno solidariziranje s prosvjednicima ranije tijekom dana.

Dodik je svu krivnju za eskalaciju sukoba u Banjoj Luci prebacio na okružno tužiteljstvo te je najavio kako će se i sam pridružiti prosvjednicima ukoliko oni svoje skupove budu održavali ispred sjedišta tužiteljstva a pri tom je branio ministra unutarnjih poslova Lukača kazavši kako on nije učinio ništa pogrešno kada je u utorak poslao policiju na prosvjednike.

Kusturica koji ne skriva svoje simpatije za Dodika je ranije tijekom dana u Beogradu izjavio kako razumije borbu Davora Dragičevića ali je očevidno opravdavajući policijsku intervenciju dodao kako je "prirodno da se država brani".

19.41 - Proslave Nove godine ovdje neće biti. Mi ćemo biti na Trgu Krajine. Milorad Dodik je zločinac - kazao je Dragičević i poručio policajcima da ih je Milorad Dodik poslao na Trg da ih ubije, javlja Klix.ba

19.11 - Kolona je išla prema zgradi Policijske postaje, ali je 50 metara prije odlučila skrenuti te se uputiti u drugom pravcu. Reporter Klixa javlja da su policajci koji su ih već čekali ispred zgrade policije djelovali zbunjeno kada su prosvjednici skrenuli. Kolona se ponovo kreće prema Trgu Krajine gdje su brojni pripadnici specijalne policije. Oni su im odmah na početku prosvjeda zaprijetili silom ako se ne udalje s Trga.

18.26 - Policija je ponovno okupljenima zaprijetila nasiljem, kažu kako nemaju dozvolu za okupljanje i pozivaju ih da se raziđu. Davor Dragičević pokazao im je dozvolu za nedjeljni skup.

'Policija će spriječiti prosvjede za Davida, neće nas nitko tući'
'Policija će spriječiti prosvjede za Davida, neće nas nitko tući'

18.24 - Kako piše Klix.ba, koloni se pridružuje sve više ljudi i sad ih ima oko 1000, a uzvikuju 'Ubojice, ubojice' te 'Pravda, pravda'.

18.17 - Prosvjednici u Banjoj Luci, kao i sinoć, krenuli su s Trga Krajine prema naselju Lauš.

18.08 - Dragičević je kazao kako zločincima ništa ne može oprati krvave ruke, javlja Avaz.ba.

- Mi smo gradska raja. Mi nismo ni Dodik, ni Kusturica. Za vikend će se sve promijeniti - kazao je otac ubijenog Davida.

Zahvalio je svima koji su pružili podršku za Davida i za Dženana. 

- Ja sam tu zbog vaše djece. Pripadnici MUP-a su ubili Davida. A ti Burle treniraj pred Tužilaštvom. S nama nećeš. I ti, Igore Radojičiću. Novogodišnjeg slavlja neće biti. Mi ćemo biti na Trgu i odbrojavati sretniju 2019. godinu - istaknuo je Dragičević.

Osvrnuo se nakratko i na Milorada Dodika.

- Meni on više u kuću neće. Može pred Tužilaštvo, ali sam, bez ikog. A mi ćemo u Agapeu da pijemo kavu na njegov račun. On može da se sastane sa Željkom Cvijanović. Nek natoči goriva u traktor i neka se voza po Bakincima. Dodik je zločinac i ubojica. I poslao je vas tu da vas ubije, vi u plavim uniformama - kazao je Dragičević.

17.50 - Prosvjed u Zagrebu mirno je završio, ali je nastavljen onaj u Banjoj Luci gdje se okupljenima obratio Davidov otac Davor Dragičević, piše Avaz.ba.

- U nedjelju u 18 sati bit će održan veličanstven skup. Pozivam sve da dođu i podrže Davida, Davora, Suzanu i Teodoru. Dođite ovdje na trg za mog sina - kazao je Dragičević i najavio kako će u nedjelju iznijeti i svoje zahtjeve za koje očekuje da budu ispunjeni do 9. siječnja.

17.40 - Moramo se boriti za pravdu. Nevažno u kojoj zemlji se ovakve stvari događale. Što nam ostaje ako nema pravde, a pogotovo za smrt djeteta  - rekla nam je jedna od sudionica mirnog okupljanja u Zagrebu. Drugi sudionik je istaknuo kako se moraju spriječiti ovakve stvari jer je moguće da se dogodi i kod nas.

- Moramo se okupiti i tražiti pravdu. Što ako kod nas bude takva jedna smrt. Moramo spriječiti to - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

38:54

17.28 - Prosvjednicima stižu poruke podrške i od čitatelja 24sata koji pišu komentare na našoj Facebook stranici uz video javljanja uživo.

'Kapa do poda za Zagreb i njihove građane', 'Pravda za Davida podrška iz Italia', 'Hvala, Pravda za Davida iz Dallas Tx', samo su neki od komentara. 

17.22 - Okupljeni prosvjednici drže stisnute šake u zraku, što je postao simbol prosvjeda 'Pravde za Davida' i pjevaju pjesmu 'Klinac u getu' koju je napisao ubijeni David kad mu je bilo 16 godina, a koja je postala himna okupljanja u Banjoj Luci, Beogradu, a sad i Zagrebu.

- Izgleda da neću daleko stići, jer sam ja samo još jedan pijun u ovoj priči. Ne idem nigdje, načinio sam štetu, ja sam samo još jedan klinac u getu - stihovi su koje je napisao ubijeni David.

17.19 - Prosvjed u Zagrebu prolazi mirno, dok su istovjetne prosvjede u Beogradu i Banjoj Luci ovih dana obilježili sukobi prosvjednika i policije.

POGLEDAJTE GALERIJU:

5
| Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Privatni Album

17.08 - U Zagrebu se okupilo stotinjak prosvjednika koji pale svijeće, drže Davidove fotografije i mirno stoje na Cvjetnom trgu.


Jako me potresla situacija koju proživljavaju roditelji ubijenog Davida iz Banja Luke mjesecima, a posebno zadnjih dana. Žalosno je i prestrašno na koji način moraju tražiti pravdu i kako se vlast i policija odnose prema njima i tamošnjim ljudima. Podržavam ih i zato sam odlučila reagirati kako bi se zajedno ujedinili protiv bilo kakvog nasilja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rekla nam je to Gordana Pasanec (57) koja na zagrebačkom Cvjetnom trgu organizira prosvjednu akciju “Srce za Davida”. Nakon Beograda, Sarajeva, Tuzle i Mostara, i Zagrepčani daju podršku Davoru i Suzani Dragičević koji mjesecima pokušavaju saznati što se dogodilo njihovu sinu Davidu (21) koji je u ožujku pronađen mrtav uz rijeku Vrbas. Iako je u početku policija slučaj proglasila nesretnim, roditelji su tvrdili da se radi o ubojstvu. 

Dodik tvrdi: Sporo pravosuđe krivo za eskalaciju prosvjeda
Dodik tvrdi: Sporo pravosuđe krivo za eskalaciju prosvjeda

Naposljetku je to ustvrdilo i tužiteljstvo, ali tek u srpnju, a istraga još nije završena. Nakon uhićenja Davidovih roditelja prije nekoliko dana Banjalučani su se ponovno dignuli na noge, a situacija je došla do usijanja. Mučne snimke sukoba policije s građanima danima obilaze regiju, ali oni ne odustaju. Gordana, organizatorica zagrebačkog prosvjeda, je i sama majka, ali i baka pa u potpunosti suosjeća s roditeljima iz susjedne države.

- Ne želim da moja djeca, kao ni sva djeca ovog svijeta i njihovi roditelji dožive ovako nešto. Želimo pokazati da smo protiv bahatosti i brutalnosti policije u susjednoj državi koja je pokazala kako ne radi u službi građana dok su pojedinci zaštićeni i tome treba stati na kraj - kaže.

Da je policijska istraga bila aljkava, istaknuo je i Ante Nobilo koji je bio dio međunarodnog odvjetničkog tima za neovisnu istragu o ovom slučaju. Naprasno ga je napustio u studenome.

Otac ne odustaje: 'Izborit ću se za istinu za ubijenog Davida...'
Otac ne odustaje: 'Izborit ću se za istinu za ubijenog Davida...'

- Početak je krenuo katastrofalno. Bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj slučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim. Vlast je loše, nespretno i neprofesionalno reagirala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili što se dogodilo - poručio je za N1.

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, optužio je sporo pravosuđe za masovne prosvjede. Najavio je kako će im se i sam pridružiti ukoliko se uskoro slučaj mladića Davida ne razriješi.

- Ako za mjesec, dva dana ne bude tužiteljske odluke, pozvat ću građane pred tužiteljstvo da ih izbacimo iz njihovih ureda jer oni ne rade dobro svoj posao. Oni su bili dužni objasniti javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili netko drugi. Ovo je nedopustivo - rekao je Dodik kojega je Davidov otac optužio da je jedan od onih koji opstruiraju istragu i prikrivaju zločin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a